Doe alle ingrediënten voor het brooddeeg bij elkaar in de keukenmachine en kneed in ca 15 minuten een mooi soepel deegje. Of met de hand in ca 20 minuten.
Vet een kom in met een dun laagje olijfolie. En bol het deeg losjes op.
Leg het deeg in de kom met de bovenkant naar beneden. Draai het deeg dan om, zodat alle kanten met een dun laagje olie bedekt zijn.
Dek de kom af met bubbeltjesfolie en laat het deeg een uur rijzen.
Bestuif het werkblad met een dun laagje bloem en stort het deeg erop. Druk zachtjes een beetje lucht eruit en verdeel het deeg in 6 stukjes van ca 110 gr per stuk.
Bol de stukjes deeg losjes op en laat ze 10 minuten rusten onder bubbeltjesfolie.
Bol de stukjes deeg strak op en druk ze een beetje platter. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met bubbeltjesfolie. Laat de bolletjes 45 minuten rijzen.
Verwarm de oven ondertussen voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
Knip met een schaar een kruisje in het deeg, zodat het deeg open valt en de bollen zo groter en platter worden.
Verdeel de pesto over de bollen.
Schuif de bakplaat net onder het midden in de oven en bak de broodjes 10 minuten. Verlaag de temperatuur naar 180 graden en bak de broodjes nog 8 minuten verder tot ze gaar en goudbruin zijn. Wanneer de bovenkant te donker begint te worden kun je er eventueel een stukje aluminiumfolie opleggen, zodat ze niet te donker kleuren.
Haal de broodjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.