De kalkoen: een feestgerecht bij uitstek

0 reacties

Alhoewel de kalkoen van oudsher vooral in Amerika en Engeland op feestdagen op tafel komt, doet hij ook in Nederland meer en meer zijn intrede.

Waarom is de kalkoen zo populair als feestelijk gerecht en hoe is dat zo gekomen?

Al lang een traditie in Engeland en Amerika

In Amerika is de kalkoen vooral iets voor Thanksgiving Day, de vierde donderdag in november. Op deze dag wordt dankgezegd voor de oogst en alle andere goede dingen in het leven, en hoe kun je dat nu beter doen dan met een overvloedige maaltijd? De kalkoen, van nature een dier waar ze er in Amerika nogal wat te veel van hadden, vormt daarbij vaak de basis. Het bereiden ervan is een flinke klus, die niet zelden zorgt voor heel wat stress bij de maker. Het resultaat mag er meestal echter zijn. Urenlang een heerlijke geur die langzaam maar zeker het hele huis vult, en zodra iedereen aan tafel zit natuurlijk het grote moment waarop de kalkoen traditioneel wordt aangesneden.

In Engeland eten ze met name kalkoen met kerst. Al sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw is het een echte traditie. In eerste instantie eentje die vooral door de rijkeren werd omarmd, kalkoen was best prijzig, maar inmiddels zijn de prijzen zodanig dat bijna iedereen zich er wel eentje kan veroorloven. Ook hier is het bereiden ervan een aardige happening, een taak die geen Brit licht opneemt. Vaak wordt al maanden van tevoren gestart met de zoektocht naar de perfecte kalkoen, en wordt ook aan de traditionele vulling veel aandacht besteed. Naast de kalkoen zelf zijn ook de bijgerechten overigens erg belangrijk en traditioneel. Een kalkoen zonder geroosterde groenten, spruitjes en roast potatoes is eigenlijk geen kalkoen.

Ook in Nederland in opkomst

In Nederland is de traditie van een kalkoen met kerst stukken minder groot dan in Engeland, maar toch zie je ook hier steeds meer mensen rond kerst een kalkoen kopen. Misschien komt het door de vele Engelse en Amerikaanse films en series, waarin zo’n traditioneel maal niet zelden centraal staat, dat we ook zin hebben in zo’n grootse maaltijd met een opvallend hoofdgerecht.

Alhoewel de kalkoen hier nog volop moet concurreren met de traditionele gourmet, zien we ook hier steeds meer gezinnen een gevulde kalkoen bestellen. Ja, dat is wellicht iets anders dan in Engeland. We gaan hier toch een beetje voor gemak, en kiezen bij voorkeur voor een kalkoen waar de vulling al in zit, zodat we in ieder geval één zorg minder hebben. Het bereiden van dit grote beest is tenslotte al lastig zat! De gouden tip? Heb geduld. Begin ruim op tijd en zet de oven niet te hoog. Zo kan al het vlees langzaam garen zonder te verbranden, en staat er ook bij jou deze kerst een traditionele kalkoen op tafel te pronken.

Dit artikel is ontstaan uit een samenwerking, lees mijn disclaimer voor meer informatie over samenwerkingen op marielleindekeuken.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*