Soda bread, dit brood heb je zo gebakken!

0 reacties

Zin in versgebakken brood, maar geen tijd of zin om lang te kneden en lang te laten rijzen? Dit heerlijke soda bread maak je in een fluitje van een cent! Binnen een uurtje heb je het al klaar.

Het brood bevat geen gist, maar rijst in de oven door de chemische reactie tussen baking soda en karnemelk.

Soda bread is iets vaster dan brood gemaakt met gist. Kneed het brood zo kort mogelijk, anders wordt het te vast. En net uit de oven en afgekoeld is het brood het allerlekkerst!

Je kunt er ook lekker mee variëren, doe er bijvoorbeeld wat rozemarijn en cheddar, ui, stukjes zongedroogde tomaat, rozijntjes of knoflook doorheen.

 

Soda bread

5 van 1 stem

Ingrediënten

  • 450 gr tarwebloem (ik gebruikte tarwebloem van de Zuidmolen)
  • 9 gr zout
  • 8 gr baking soda
  • 380 ml karnemelk

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Doe de droge ingrediënten in een kom en meng met een pollepel door elkaar.
  • Voeg de karnemelk toe en roer goed door.
  • Kneed er een bal van, maar kneed niet langer dan nodig.
  • Leg het brood in een hoge ronde met bakpapier beklede bakvorm en snij met een mes een kruis in het midden.
  • Leg een tweede hoge ronde bakvorm er bovenop en bak 20 minuten.
  • Verwijder de bovenste bakvorm en bak nog 15 minuten.
  • Haal het brood uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Notities

  • Het brood is gaar als het hol klinkt als je er zachtjes op klopt.
  • Geen karnemelk in huis? Meng melk met witte wijnazijn of citroensap en laat het een kwartiertje staan en je hebt karnemelk! De verhouding is 250 ml melk met 1 el witte wijnazijn of citroensap.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating