Citroencake met maanzaad

Alles waar citroen in zit vind ik echt heerlijk, cake, taart, desserts, ijs, noem maar op. Deze citroencake is ook echt heerlijk geworden. De cake is lekker zacht. Geen liefhebber van maanzaad? Dan kun je het maandzaad ook weglaten.

 

 

Citroen tulband
Print recept
Citroencake met maanzaad
Ingrediënten
Cake
  • 215 gr boter op kamertemperatuur
  • 250 gr witte basterdsuiker
  • 4 grote eieren op kamertemperatuur
  • snufje zout
  • 2 el citroensap*
  • rasp van 2 biologische citroenen
  • 250 ml volle melk op kamertemperatuur
  • 375 gr patentbloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 25 gr maanzaad
Citroensiroop
  • 4 el citroensap*
  • 25 gr water
  • 100 gr fijne kristalsuiker
Citroenglazuur
  • 180 gr poedersuiker
  • 3 el citroensap*
Verder
  • 1 el maanzaad
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Doe de boter in de kom van de keukenmachine en klop in 10 sec. zacht met de vlinderhaak op medium snelheid.

  3. Schraap de boter van de bodem en voeg de suiker en het zout toe, klop 1 minuut op medium snelheid.

  4. Schraap de boter van de bodem en klop nog 1 minuut op medium snelheid.
  5. Schraap de boter van de bodem en voeg 1 voor 1 al kloppend op medium snelheid de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei is opgenomen.

  6. Voeg het citroenrasp, citroensap en het maanzaad toe en meng nog even goed door.

  7. Meng de patentbloem met het bakpoeder door elkaar.

  8. Schraap het mengsel van de bodem en voeg al kloppend op medium snelheid 2 el van de patentbloem toe en klopt door tot de bloem is opgenomen.
  9. Voeg al kloppend op medium snelheid 1/3 van de resterende bloem toe, tot de bloem is opgenomen, voeg dan al kloppend de helft van de melk toe en klop door tot de melk is opgenomen. Dan de helft van het restant bloem, dan de andere helft van de melk en vervolgens de rest van de bloem.
  10. Spray de tulbandvorm in met bakspray en schep het beslag in de vorm.
  11. Bak de cake in ca 70 minuten gaar op 175 graden. Controleer met een prikker of de tulband gaar is, komt deze schoon uit de tulband, dan is de tulband gaar.

  12. Laat de cake in de vorm en zet deze op een rooster. Laat de cake 10 minuten afkoelen.

  13. Los de cake op het rooster en laat hem verder afkoelen.

Citroen siroop
  1. Breng het water samen met de fijne kristalsuiker aan de kook tot de suiker helemaal is opgelost. Roer het citroensap er doorheen.

  2. Verdeel de siroop met een bakkwast over de cake. Ga door tot alle siroop is opgenomen door de cake.

Citroenglazuur
  1. Meng de poedersuiker met het citroensap. En verdeel het glazuur over de cake. Sprenkel wat maanzaad over het nog niet opgedroogde glazuur heen.

Opmerkingen

*In dit recept gaan in totaal ca 3,5 citroenen.

 

Citroencake


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *