Chicken tenders, heerlijke zachte kipvingers in een krokant licht pittig jasje.
Laatst aten wij op de terugweg van een dagje uit eens een keertje bij McDonalds. Ik ben er niet zo’n fan van, maar het was makkelijk en ik had gehoord dat de chicken tenders best lekker waren. Ik vond ze inderdaad best nog wel lekker. Maar natuurlijk kan het lekkerder, dus ging ik zelf thuis aan de slag.
Het resultaat zijn deze heerlijke krokante chicken tenders met een eigengemaakt honing-mosterdsausje. Lekker met zoete aardappelfriet.
Kiphaasje of kipfilet
Chicken tenders worden meestal gemaakt van het haasje, dat aan de zijkant van een kipfilet zit. Maar ik kocht kipfilets bij de slager en sneed de kipfilets in lange repen. Je kunt natuurlijk zelf kiezen wat je handiger en/of lekkerder vindt.
Chicken tenders met honing-mosterdsaus
Ingrediënten
Honing-mosterdsaus
- 3 el mayonaise
- 2 tl (Zaanse) grove mosterd
- 1 el honing
- kneepje citroensap
- snufje paprikapoeder
- versgemalen zout en peper
Chicken tenders
- 2 kipfilets in lange repen gesneden
- versgemalen zout en peper
- chilipoeder
- 60 gr bloem
- knoflookpoeder
- 1/4 tl baking soda
- 1 ei
- 2 el melk
- 1,5 tl tabasco
- 100 gr panko (te vinden in de supermarkt naast het paneermeel)
- zonnebloemolie
- eventueel wat versgehakte peterselie
Instructies
Honing-mosterdsaus
- Meng de ingrediënten voor de honing-mosterdsaus door elkaar en zet even opzij.
- Doe 1/2 tl chilipoeder met wat versgemalen zout en peper in een kom en meng de repen kipfilet er doorheen.
- Pak een ruime kom en doe hier de bloem, 1/2 tl chilipoeder, 1/4 tl baking soda, 1/4 tl zout, 1/4 tl versgemalen peper en 1/4 tl knoflookpoeder in. Meng goed door elkaar.
- Klop in een andere kom het ei los en voeg de melk en tabasco toe. Meng goed door elkaar.
- Strooi de panko op een bordje.
- Wentel de repen kipfilet door de bloem, dan het eimengsel en ten slotte door de panko. Druk de panko goed aan.
- Verhit ondertussen een laag van ca 2 cm zonnebloemolie in een ruime pan.
- Verhit de zonnebloemolie tot 180 graden.
- Frituur de chicken tenders per 3 tegelijk. Laat ze voorzichtig één voor één in de olie glijden. Frituur ze ca 2,5 minuut per kant, tot ze mooi goudbruin zijn.
- Haal de chicken tenders uit de olie en laat ze even uitlekken op een keukenpapiertje.
- Serveer de checken tenders met de honing-mosterdsaus en bestrooi ze eventueel met wat versgehakte peterselie.
Dit lijkt mij een heerlijk recept alleen ben ik niet zo voor frituren. Kunnen de kipstukjes ook in de oven of airfryer gebakken worden? Hoe warm en hoe lang moeten ze dan?
In de oven zou ik ze ca 20-25 minuutjes bakken op 200 graden (boven- en onderwarmte). Ze zullen dan wel wat minder krokant zijn dan uit de frituur.
Ze waren heerlijk!
Bedankt voor al die heerlijke recepten, deze kloppen tenminste altijd : )
Hoi, mijn zoon wil dit graag uitproberen. We zijn geen fan van zonnebloemolie (veel te veel omega 6 zit er in). Waardoor kan ik het vervangen? Is olijfolie ook goed? Dank je wel alvast. Ze zien er heerlijk uit.