Zelf verse patat bakken in de frituurpan

Zelf verse patat bakken in de frituurpan

5 comments

Na lange tijd heb ik toch maar weer eens een frituurpan aangeschaft en het eerste wat ik daarin maakte was patat. Zelf gesneden van verse aardappelen. Wat mij betreft blijven dit toch de allerlekkerste. Lekker met stoofvlees en zelfgemaakte mayonaise.

Zelf verse patat bakken in de frituurpan

Zelf verse patat bakken in de frituurpan

4.1 van 17 stemmen
Bereidingstijd 15 minuten
Rusttijd 2 uur
Gang Bijgerecht
Porties 2 personen

Keukenbenodigdheden

Ingrediënten

  • 600 gr geschilde frietaardappelen
  • rijstolie of een andere neutrale olie om in te frituren, zoals arachideolie of zonnebloemolie
  • zout

Instructies
 

  • Snij de geschilde aardappelen in plakken van ca 1 cm dikte en snij de plakken in reepjes van ca 1 cm.
  • Leg de frieten in een ruime schaal met water en voeg wat zout toe. Laat de frieten minimaal een uur in het water staan.
  • Giet de frieten af en dep ze goed droog met een schone theedoek of een paar vellen keukenpapier.
  • Verhit de frituurpan tot 150 graden.
  • Bak de frieten (afhankelijk van het formaat frituurpan in porties), 5 minuten tot ze gaar zijn, maar nog niet gekleurd.
  • Leg de voorgebakken frieten uitgespreid op een paar vellen keukenpapier.
  • Laat de frieten in een uurtje afkoelen naar kamertemperatuur.
  • Verhit de frituurpan tot 180 graden.
  • Bak de frieten in porties (afhankelijk van het formaat frituurpan in porties), nog 5 minuten tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn. Bij mij gaf het een krokanter resultaat als ik het deksel van de frituurpan open liet staan.
  • Schud even goed met het mandje om de frieten goed uit te laten lekken en bestrooi de frieten met wat grof zeezout.
  • Serveer de frieten direct.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Zelf verse patat bakken in de frituurpan

5 Comments

  1. Lekker, ik heb het rundvlees in het zuur gezet met ui en kruiden. Morgen Limbugs Zoervleis maken. Uiteraard met friet en zure mayo

  2. het is friet

  3. Patat is het franse woord voor aardappel, wat u er in Dordrecht van maakt is een verzinsel want als de aardappel in reepjes wordt gefrituurd, dan heet dat friet ((gefrituurd dus)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating