Pittige kaasballen Kookmutsjes

Boekentip: het grote Kookmutsjes kook- en bakboek + recept voor pittige kaasballen

0 reacties

Van welke mutsen smullen meer dan een miljoen fans al jaren? De Kookmutsjes! Talloze kook- en bakliefhebbers volgen de oprichters en tevens zussen Najat en Nadia via hun website, Facebook, Instagram, Snapchat en Pinterest. Naar aanleiding van de vele verzoeken van de immens grote en trouwe fanbase is Het grote Kookmutsjes kook- en bakboek verschenen.

Review Het grote Kookmutsjes kook- en bakboek

De Kookmutsjes begonnen in 2015 aan een online kook- en bakgroep op Facebook, waar ze hun recepten deelden. Een jaar later ging hun website kookmutsjes.com live. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot één van de populairste kook- en baksites waar meer dan een miljoen bezoekers per maand zich laten inspireren door hun heerlijke en verrassende gerechten.

Veel traditionele gerechten worden in een verrassend Kookmutsjes-jasje gestoken. Ze inspireren je met lekkers van over de hele wereld. En combineren ook verschillende keukens met elkaar. Van Marokkaans tot Italiaans en van Turks tot Surinaams en Aziatisch. Dat is waar ik ook van hou!

Het boek begint met een lijstje ingrediënten die op z’n minst een keer voorkomen in de recepten in het boek. Daarna een lijstje met Gustave keukentools en een aantal tips en tricks.

De recepten zijn ingedeeld in 9 hoofdstukken: Broodjes, Burgers en bites, Salades en soepen, Hoofdgerechten, Taarten, cakes en gebakjes, Koekjes en cupcakes, Desserts en drankjes, Feestrecepten en Bonusrecepten.

Alles ziet er heerlijk uit en door de stap-voor-stap foto’s bij ieder recept zijn de recepten gemakkelijk te begrijpen.

Van alles wat staat in het boek, heerlijke gerechten zoals visbroodjes, chicken pizzaburgers, romige avocadosalade, Marokkaanse kikkererwtensalade, Kip masala, Kip biryani en Gevulde uien met gehakt. Maar ook heerlijke baksels zoals Chocoladeduo cheesecake, Appel kruimeltaart en Bananen cupcakes.

En daarnaast nog leuke traktaties voor bij de geboorte of een verjaardag op school. Voor elke gelegenheid kun je eigenlijk wel dit boek erbij pakken, je zult er altijd wel iets lekkers in vinden om te maken.

Conclusie

Een aanrader voor iedereen die van koken en bakken houdt. Het boek bevat 84 heerlijke recepten. Niet moeilijk om te maken en het ziet er allemaal even lekker uit.

Ben je ook enthousiast geworden over “het grote Kookmutsjes kook- en bakboek”?

Het grote Kookmutsjes kook- en bakboek is o.a. verkrijgbaar bij bol.com.

Titel: Het grote Kookmutsjes kook- en bakboek
Auteurs: Najat & Nadia
Prijs boek: € 20,99

Prijs e-book: € 11,99
ISBN 9789021577647


Recept pittige kaasballen

Cheesy, spicy en crunchy, daar houden de ze bij de Kookmutsjes thuis van! Blijkbaar is de familie van de Kookmutsjes niet de enige, want toen zij het recept van een soortgelijke snack deelden in de Kookmutsjes-Facebook-groep hadden ze binnen 10 minuten al meer dan vijfhonderd reacties. Niet zo gek, want deze kaasballen zijn geïnspireerd op de populaire chili cheese nuggets van Burger King.

Deze kaasballen zagen er zo ontzettend lekker uit dat ik er als eerste mee aan de slag ging. En wat zijn ze niet normaal lekker!

Ik heb wel een kleine aanpassing gedaan in de bereidingswijze. Het recept in het boek geeft aan dat er 50 kaasballen gemaakt kunnen worden. Hiervoor wordt per kaasbal 13 gram kaasvulling afgewogen. Maar om balletjes van formaat bitterbal/golfballetje te maken had woog ik 30 gram van de vulling af. Hierdoor haalde ik 20 kaasballen uit dit recept. Daarnaast vroor ik de kaasballen ietsjes aan, waardoor de kans op leeglopen tijdens het bakken minder groot werd.

Pittige kaasballen Kookmutsjes
Pittige kaasballen Kookmutsjes

Pittige kaasballen

No ratings yet
Bereidingstijd 25 minuten

Ingrediënten

vulling

  • 45 gr roomboter
  • 45 gr patentbloem
  • 200 ml water
  • 2 gr zwarte peper (1 tl)
  • 2 gr paprikapoeder (2/3 tl)
  • 3 gr zout (1/2 tl)
  • 2 gr knoflookpoeder (2/3 tl)
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 250 gr geraspte cheddar
  • 100 gr geraspte jong belegen kaas
  • 25 gr jalapeñopepers uit pot fijngesneden

Bloemmix

  • 50 gr patentbloem
  • 2 gr zwarte peper (1 tl)
  • 2 gr knoflookpoeder (2/3 tl)

Garnering

  • 2 eieren
  • 160 gr panko

Verder

  • zonnebloemolie, om in te bakken
  • ovenschaal van 33,5 x 21,5 cm

Instructies
 

  • Smelt de roomboter in een pan op middellaag vuur en voeg de patentbloem toe.
  • Roer 2 minuten met een garde.
  • Voeg het water, de zwarte peper, het paprikapoeder, zout en knoflookpoeder toe. Verkruimel het kippenbouillonblokje boven de pan.
  • Meng goed. Voeg de cheddar en geraspte kaas toe, meng alles en voeg dan de fijngesneden jalapeño toe. Roer alles samen tot een gladde massa.
  • Bedek de ovenschaal met bakpapier. Verdeel het kaasmengsel over een ovenschaal en smeer het gelijkmatig uit.
  • Dek af met plasticfolie. Zet het kaasmengsel 1 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Snijd het afgekoelde kaasmengsel in stukken.
  • Neem ongeveer 25-30 gram van het kaasmengsel en vorm tot een bal, ongeveer zo groot als een golfballetje.
  • Doe de patentbloem samen met de zwarte peper en het knoflookpoeder in een diepe kom. Meng goed.
  • Kluts de eieren in een kom en doe de panko broodkruimels in een derde kom.
  • Haal de ballen achtereenvolgens door de bloemmix, het ei en de panko broodkruimels.
  • Leg de kaasballen los van elkaar voor minimaal een uurtje in de vriezer, op deze manier is de kans dat de kaas eruit gaat lopen iets kleiner.
  • Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan, braadpan of frituurpan. Bak als de olie goed heet is (180 graden), de kaasballen in ca 2,5 – 3 minuten goudbruin. Keer regelmatig om. Stijfbevroren hebben de kaasballen ca 5 minuten nodig.
  • Schep de ballen uit de olie met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Pittige kaasballen Kookmutsjes

Voor deze recensie heb ik het boek opgestuurd gekregen, lees mijn disclaimer voor meer informatie over samenwerkingen op marielleindekeuken.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating