Opgerolde flensjes met appelvulling en karamelsaus

Deze heerlijke flensjes met appelvulling en karamelsaus zijn heerlijk als nagerecht. Een bolletje vanille roomijs en/of een toef slagroom erbij maakt het nog lekkerder.

Het is misschien nog wat vroeg, maar dit is eigenlijk ook wel een lekker kerst nagerecht. De inspiratie voor dit recept haalde ik uit het inspiratiemagazine “boodschappen” van o.a. Plus, Deen en MCD. Superlekker!

Dit nagerecht kun je prima wat eerder op de dag voorbereiden. De karamelsaus kun je eerder maken en het beslag voor de flensjes kun je wel een aantal uurtjes in de koelkast bewaren. Ook de appelvulling is eventueel eerder te maken en later alleen nog even op te warmen.

Recept afdrukken Pin recept
0 van 0 stemmen

Opgerolde flensjes met appelvulling en karamelsaus

Ingrediënten

Karamelsaus

  • 170 gr fijne kristalsuiker
  • 130 ml slagroom
  • 50 ml water
  • 40 gr boter op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille extract
  • snufje zout

Appelvulling

  • 2 kleine appels in blokjes gesneden
  • 1 el sultana rozijnen
  • scheutje bruine rum
  • 1 el vanillesuiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • klontje boter

Flensjes

  • 500 ml melk
  • 250 gr bloem
  • 150 gr ei 3 eieren
  • 50 gr gesmolten boter
  • 25 gr kristalsuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 1/4 tl zout

Instructies

Karamelsaus

  • Doe de kristalsuiker met het water en het vanille extract bij elkaar in een steelpan en breng het suikerwater zachtjes aan de kook.
  • Laat het suikerwater zachtjes pruttelen tot het een mooi karamelkleurtje heeft. Het duurt ongeveer een kwartiertje tot het een mooi kleurtje krijgt. Blijf wel constant bij de pan en draai af en toe de pan even wat rond om de saus in beweging te houden zodat deze niet aanbrand.
  • Verwarm ondertussen de slagroom tot lauwwarm.
  • Haal de pan direct van de warmtebron en voeg de lauwwarme slagroom toe, blijf ondertussen goed roeren met een garde. Pas op want het mengsel gaat nu borrelen en komt wat omhoog.
  • Voeg de boter en het snufje zout toe als de slagroom helemaal is opgenomen. En roer de boter door de karamelsaus.
  • Schenk de saus in een glazen potje en laat de saus helemaal afkoelen.

Appelvulling

  • Smelt een klontje boter in een koekenpan en voeg de blokjes appel met de vanillesuiker en kaneelpoeder toe.
  • Laat de blokjes appel in ca 5 minuten zacht worden.
  • Voeg de rozijnen toe en verwarm de rozijnen nog even mee.

Flensjes

  • Doe de bloem met het zout, suiker, vanille extract en de helft van de melk in een beslagkom en klop met een garde tot een glad mengsel.
  • Voeg de rest van de melk toe en klop weer goed door tot een glad mengsel.
  • Voeg de gesmolten boter toe en klop nog een keer goed door.
  • Dek de kom af en zet de kom een uurtje in de koelkast.
  • Verwarm een anti aanbakpan op middelhoog vuur en smelt een klein beetje boter in de pan.
  • Giet wat van het beslag in de pan, net voldoende om de bodem van de pan met te bedekken. Ik gebruikte hiervoor een ijschep.
  • Verdeel snel het beslag over de bodem van de pan met behulp van een spatel.
  • Draai het flensje om zodra de bovenkant droog is en bak de onderkant nog enkele seconden.
  • Serveer de flensjes (lauw)warm.

Flensjes opmaken

  • Verdeel de appelvulling over de flensjes en rol de flensjes op.
  • Leg 2 flensjes op ieder bordje en schenk de karamelsaus er overheen.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken

Dit artikel is ontstaan uit een samenwerking, lees mijn disclaimer voor meer informatie over samenwerkingen op marielleindekeuken.nl


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating