Puglia: ontdek de wijnen uit de hak van de Italiaanse laars

0 reacties

Italië is een wijnland bij uitstek. In elke hoek van het land worden wijnen gemaakt. Van de prachtige Prosecco uit Veneto tot aan de zwoele rode wijnen uit Puglia. En Puglia, in de hak van Italië, is precies waar we dit artikel aan willen wijden. Hoewel de regio bekend staat als een belangrijke regio voor de olijfproductie, heeft het een reputatie opgebouwdvoor de productie van spectaculaire rode wijnen. Benieuwd welke dat zijn? Lees dan snel verder. 

Als je op zoek bent naar fruitige, zwoele rode wijn voor een goede prijs dan ben je in Puglia aan het juiste adres. Sommige van de beste wijnen komen uit deze zonnige en droge regio. Het succes van de prachtige rode Puglia wijn is grotendeels te danken aan het mediterrane klimaat en de ijzerrijke bodem van de regio. De wijnen zijn hierdoor rijk, geconcentreerd, zwoel van smaak en vaak hoog in alcohol. Veel alcoholvrije wijn zul je er dus niet vinden. De druivensoorten die Puglia als wijngebied echt op de kaart hebben gezet zijn Negroamaro, Montepulciano en Primitivo. 1. Negroamaro

Een van de populairste druiven in de streek is Negroamaro. De druif wordt met name gebruikt voor het maken van Salice Salentino wijn. Deze wijn, vernoemd naar het Salento schiereiland aan de achterkant van de laars, wordt gemaakt van deze druif. In het Italiaans betekent Negroamaro ‘zwarte bittere’. Salice Salentino is een droge wijn met smaken van rijpe pruimen, frambozen en kruiden als anijs, piment en kaneel. De wijn is gemakkelijk te drinken en heerlijk bij een versgebakken pizza. 2. Primitivo

Primitivo is een van de bekendste rode wijnen uit Puglia. Deze donkere druif staat garant voor intense rode wijnen van uitstekende kwaliteit. Een klassieke Primitivo-wijn is hoog in zowel alcohol als tannines en heeft een diepe kleur en intense aroma’s van donker fruit als vijgen, bosbessen en bramen. De naam Primitivo betekent vroegrijp en verwijst naar het vroegrijpe karakter van het ras. 3. Montepulciano

Montepulciano wordt in verschillende regio’s in Italië verbouwd, waaronder Puglia. Hoewel de druif in Puglianiet in grote hoeveelheden wordt verbouwd is hij wel uitgegroeid tot wereldberoemde druif. De meest bekende wijn komt uit de stad Abruzzo en wordt Montepulciano d’Abruzzo genoemd. De druif staat bekend om zijn fruitigheid en unieke tonen van kruiden als nootmuskaat, peper, kruidnagel en zelfs oregano. 

Dit artikel is ontstaan uit een samenwerking, lees mijn disclaimer voor meer informatie over samenwerkingen op marielleindekeuken.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*