Review: De Maxima Spiraalkneder + recept voor wit brood met semolina

Van Maxima Kitchen Equipment mocht ik de spiraalkneder testen. Superleuk, want daar was ik altijd al erg benieuwd naar. Zou zo’n machine nou echt zoveel beter kneden dan mijn KitchenAid?

Over Maxima Kitchen Equipment

Maxima Kitchen Equipment is officieel verkoper van Maxima horeca apparatuur, zij leveren topkwaliteit apparatuur voor een betaalbare prijs. En vaak ook in verschillende formaten, hierdoor is de apparatuur niet alleen voor de professionele gebruiker in de horeca of bakkerij, maar ook te gebruiken voor de serieuze hobbykok en -bakker.

De Maxima spiraalkneder

De spiraalkneder is verkrijgbaar in veel verschillende formaten. Vanaf 8 liter voor een kleine bakkerij of voor de hobbybakker thuis, tot een formaat van 130 liter voor een grote bakkerij. Ik ontving de spiraalkneder van 8 liter thuis, hierin kan van 1,5 tot 4,5 kilo deeg. Dat is afhankelijk van het formaat brood voor ca 2 tot 6 broden. Dit is natuurlijk ideaal als je bijvoorbeeld 1x per week je broden bakt voor heel de week.

De voor- en nadelen van deze machine

Iedere machine heeft voor- en nadelen, ook de Maxima spiraalkneder. Ten opzichte van bijvoorbeeld een KitchenAid is deze machine een stukje groter en grover om te zien. Maar wanneer je voldoende ruimte hebt op je aanrecht past de machine daar nog prima op.

De machine is redelijk zwaar, namelijk 36 kilo. Je kunt hem dus niet heel gemakkelijk zomaar even verplaatsen. Mocht je het idee hebben om hem in een kast te zetten en bij gebruik even op je te aanrecht zetten, dan valt dat een beetje tegen. Voordeel van dit gewicht is dat de machine niet zomaar van je aanrecht zal vallen bij zwaar kneedwerk, wat bij lichtere machines toch regelmatig wel gebeurd.

De kom, ook wel kuip, zit vast. Je kunt de kom dus niet loshalen en in de gootsteen zetten om af te wassen of in de vaatwasser doen. Maar het schoonmaken valt reuze mee, wanneer je hem direct na gebruik schoonmaakt. Ik had een wat plakkerig deegje waarvan wat restjes achterbleven in de kom. Deze loste ik eerst op met een goed nat stuk keukenpapier. Daarna ging ik er met een zacht sponsje met een druppeltje afwasmiddel doorheen en maakte ik de kom weer droog met een theedoek.

Zou ik deze machine aanraden?

Jazeker! Ik heb hem nu een aantal keer gebruikt en ben zeer tevreden. Het valt mij op dat het deeg na het kneden wat warmer aanvoelt dan normaal. Het rijzen gaat hierdoor ook wat sneller. Met deze machine kun je perfect deeg kneden, waar deze machine dan ook speciaal voor is gemaakt. En het brood smaakt heerlijk!

Recept wit brood met semolina

Wit brood met semolina

0 van 0 stemmen
Gang Lunch, Ontbijt
Porties 2 broden

Keukenbenodigdheden

  • Maxima spiraalkneder
  • 2 rijsmandjes
  • oven
  • noppenfolie
  • grote kom

Ingrediënten

Deeg

Verder nodig

  • wat roggebloem

Instructies
 

  • Doe het Amerikaanse patentbloem, semolina en het water in de spiraalkneder en laat 3 minuten kneden.
  • Zet de machine uit en dek de kom af met een stuk folie, zodat het deeg niet uitdroogt.
  • Laat het deeg 30 minuten rusten.
  • Voeg de olijfolie, gist en het zout toe en laat de machine nog 10 minuten kneden.
  • Haal het deeg uit de kom en bol het deeg losjes op.
  • Vet een grote schone kom in met een dun laagje olijfolie en leg het deeg erin, met de bovenkant van de bol naar beneden.
  • Draai de bol een keer om, zodat alle kanten van het deeg bedekt zijn met een dun laagje olie.
  • Dek de kom af en laat 20 minuten rijzen.
  • Pak de bovenkant van het deeg op en trek het iets omhoog, vouw het tot ca 3/4 over de bol deeg heen.
  • Pak de tegenovergestelde kant van het deeg en doe hier hetzelfde mee. Net als de linker en rechterkant.
  • Dek het deeg af en laat weer 20 minuten rusten.
  • Herhaal de vorige 3 stappen nog een keer.
  • Haal het deeg uit de kom en druk de lucht er zachtjes uit.
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken en los beide stukken losjes op.
  • Laat afgedekt onder noppenfolie 20 minuten rusten.
  • Bol beide stukken deeg nu strak op en bestrooi ze met wat roggebloem.
  • Bestrooi ook de rijsmandjes goed met roggebloem en leg de bollen deeg met de bovenkant naar beneden in de rijsmandjes.
  • Dek de rijsmandjes af met noppenfolie en laat 60 minuten rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn.
  • Verwarm de oven ondertussen voor op 230 graden, boven- en onderwarmte. Verwarm een braadslede onderin de oven mee.
  • Keer de mandjes om boven een met bakpapier bekleden bakplaat en snij het deeg in.
  • Schuif de bakplaat in de oven en giet een kopje gekookt water in de braadslede.
  • Bak de broden 20 minuten op 230 graden.
  • Haal de braadslede voorzichtig uit de oven en verlaag de temperatuur naar 200 graden.
  • Bak de broden nog 20 minuten op 200 graden, tot ze gaar en mooi bruin gebakken zijn.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating