zelfgemaakt Brokking hazelnootgebak

Hazelnootgebak, hét gebak van Dordrecht!

19 reacties

Hét gebak van Dordrecht en omstreken is het hazelnootgebak van Banketbakkerij Brokking. Ik heb er een aantal jaren om de hoek gewoond en de verleiding is dan groot om af en toe eens zo’n heerlijk gebakje te halen. Maar diverse supermarkten in de buurt verkopen ook het hazelnootgebak van Brokking, dus nog regelmatig eten wij zo’n heerijk gebakje.

Zelf hazelnootgebak maken

Natuurlijk is het recept van Brokking een geheim recept. Maar ik wilde toch eens een poging wagen om het zelf te maken. En het resultaat is lekker en komt in de buurt van de “echte”!

 Dit gebakje is ook nog eens glutenvrij!

zelfgemaakt Brokking hazelnootgebak

Hazelnootgebakjes

4.4 van 21 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 4 stuks

Ingrediënten

Meringue

  • 3 eiwitten
  • snufje zout
  • 75 gr fijne kristalsuiker
  • 100 gr hazelnoten zonder velletje
  • 100 gr poedersuiker
  • 20 gr maizena

Afwerking

  • 350 ml slagroom
  • 4 el fijne kristalsuiker
  • 1 zakje Klop-fix
  • 4 hazelnoten

Instructies
 

Meringues

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Rooster de hazelnoten in de pan of oven, zodat ze meer smaak krijgen en laat ze afkoelen.
  • Klop de eiwitten stijf met een snufje zout, voeg halverwege al kloppend de fijne kristalsuiker toe.
  • Doe de hazelnoten met de poedersuiker en maizena in een keukenmachine, vermaal de hazelnoten grof.
  • Spatel het hazelnootmengsel door de stijfgeklopte eiwitten. Doe dit voorzichtig en niet langer dan nodig.
  • Doe het hazelnoot-eiwitschuim in een spuitzak en spuit ca 12 cirkels van ca 6 cm doorsnede en ca 2 cm hoogte.
  • Bak de cirkels hazelnootschuim in ca 40 minuten in de oven op 170 graden. Na het bakken moeten de merengues lichtbruin en krokant zijn, breek er eventueel eentje doormidden om dit te controleren.
  • Laat de meringues afkoelen en bewaar de 8 mooiste. Doe de overige in de keukenmachine en vermaal deze. Dit gebruik je voor de afwerking.

Afwerking

  • Klop de slagroom stijf samen met de kristalsuiker en de klop-fix.
  • Spuit op 4 schuimpjes een toefje slagroom en leg hier de overige 4 meringues bovenop, maar de bovenkant naar beneden.
  • Smeer de zijkanten van de gebakjes af met slagroom en druk ze rondom in het gemalen schuim.
  • Spuit zigzaggend de slagroom op de gebakjes.
  • Leg een hazelnootje op elk gebakje.
  • Laat de hazelnootgebakjes een half uur tot een uurtje rusten in de koelkast, zodat het hazelnootschuim ietsjes zachter wordt. Maar wacht ook niet te lang met eten, dan zakken ze net als bij de banketbakker in.

Notities

  • Zijn je merenques niet mooi rond? Geen probleem, je kunt ze nog een beetje bijsnijden na het bakken!
  • Je kunt de merenques prima wat eerder maken en een half uur tot een uurtje van tevoren afwerken. Misschien smaken ze dan zelfs nog lekkerder!
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Ga jij dit recept maken? Dan vind ik het super leuk om het resultaat te zien! Je kunt mij taggen op Facebook met @marielleindekeuken of Instagram met @marielleindekeuken.nl en hashtag #marielleindekeuken

Wil je ook geen recept meer missen? Volg mij dan op Facebook en/of Instagram, dat zou ik ook super leuk vinden.

zelfgemaakt Brokking hazelnootgebak

Tags

19 Reacties

  1. Heb je recept voor het hazelnootgebak geprobeerd.
    Mijn hemel, wat was het lekker, alsof weer terug in de tijd was.
    Staat inmiddels bij mijn favorieten.

  2. Margreeth

    heerlijk!! top recept. deze komt bij mijn favorieten.

  3. Dit ga ik zeker is proberen als we thuis zijn van vakantie .
    Wij rijden speciaal naar Dordrecht om ze te kopen.
    En als we soms in het albertsweitzer ziekenhuis zijn nemen we ze als traktatie
    mee naar huis.
    Maar kan je mij vertellen wat klop fix is en waar je dat kan kopen?
    Wij hebben een bas vd heiden en alberthein in het dorp ?

    • Mariëlle in de Keuken

      Wat leuk! Klop-fix staat in het bakschap bij de supermarkt. Het is van het merk Oetker.

  4. Is 170 graden voor het schuim niet te hoog?
    Het gebak was heerlijk maar het schuim erg hard.

    • Mariëlle in de Keuken

      Deze temperatuur houd ik aan voor de kleur. De gebakjes zijn het lekkerst als je ze niet meteen opeet, dan worden ze zachter.

      • Ah oké, ik ga er een tussenweg in vinden.
        Echt een heerlijk recept hoor, komt inderdaad heel dicht in de buurt van brokking!!
        Ik zal je recept nog vaak gaan maken.
        Bedankt!!

      • Regina Fluijt

        Hallo Mariëlle.
        Ik wil graag een taart ervan maken, hoever kan ik het recept gebruiken?
        Gr Regina

  5. Fantastisch recept, ik heb het met mijn dochter gemaakt. dank.

  6. Vandaag hazelnootgebakjes gemaakt ivm de verjaardag van mijn man.
    Helaas geen slagroom bij de hand maar met een spuitbus lukt het ook.
    Dan kan je alleen niet het schuim wat zacht laten worden.
    Iets minder suiker erin gedaan omdat ik het altijd heel zoet vind en mijn man snel last krijgt van suiker.
    Deze komt in m’n kookboek.

  7. Marit van der Ploeg

    Hi Marielle,

    Ikzelf woon in Dordrecht en ben VERSLAAAFD aan Brokking.
    Ik heb je recept net voor het eerst gemaakt, en wooow wat zijn ze lekker! Net de echte!
    Stiekem ook wel een beetje trots op mezelf dat ze voor een eerste keer echt perfect gelukt zijn. Dit recept ga ik zeker vaker maken, dankjewel!

  8. ton.hoogesteger

    gisteren gemaakt vandaag weer ze vinden ze heerlijk

  9. Een Dordenaar

    Altijd weer leuk om zelf hazelnootgebak te maken. De merinques zijn zojuist weer de oven in gegaan! Heb dit recept al meerdere keren gemaakt en ik moet zeggen ik maak ze voortaan zelf ipv te kopen. Net zo lekker hoor!

    Een tip: de geroosterde gemalen hazelnootjes kun je in een zakje van 250 gr. kopen bij de bekende supermarkt L… Super handig. 🙂

    Bedankt voor dit recept Marielle!

  10. Hoi! Ik ben benieuwd of je deze gebakjes ook kan invriezen?

  11. Deze moet ik echt een keer proberen, ben echt gek op brokking hazelnootgebak. Tevens goede herinneringen aan dit super gebakje, mijn vrouw komt uit Dordrecht dus ik eet ze nog regelmatig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating