Hazelnootgebak, hét gebak van Dordrecht!

Hét gebak van Dordrecht en omstreken is het hazelnootgebak van Banketbakkerij Brokking. Ik heb er een aantal jaren om de hoek gewoond en de verleiding is dan groot om af en toe eens zo’n heerlijk gebakje te halen. Maar diverse supermarkten in de buurt verkopen ook het hazelnootgebak van Brokking, dus nog regelmatig eten wij zo’n heerijk gebakje.

 

Zelf hazelnootgebak maken

Natuurlijk is het recept van Brokking een geheim recept. Maar ik wilde toch eens een poging wagen om het zelf te maken. En het resultaat is lekker en komt in de buurt van de “echte”!

 Dit gebakje is glutenvrij!

5 from 1 vote
zelfgemaakt Brokking hazelnootgebak
Print recept
Hazelnootgebakjes
Voorbereidingstijd
10 minuten
Bereidingstijd
40 minuten
Totale tijd
50 minuten
 
Personen: 4 stuks
Ingrediënten
Merenques
  • 3 eiwitten
  • snufje zout
  • 75 gr fijne kristalsuiker
  • 100 gr hazelnoten zonder velletje
  • 100 gr poedersuiker
  • 20 gr maizena
Afwerking
  • 350 ml slagroom
  • 4 el fijne kristalsuiker
  • 1 zakje Klop-fix
  • 6 hazelnoten
Bereidingswijze
Merengues
  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.

  2. Rooster de hazelnoten in de pan of oven, zodat ze meer smaak krijgen en laat ze afkoelen.

  3. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout, voeg halverwege al kloppend de fijne kristalsuiker toe.

  4. Doe de hazelnoten met de poedersuiker en maizena in een keukenmachine, vermaal de hazelnoten grof.

  5. Spatel het hazelnootmengsel door de stijfgeklopte eiwitten. Doe dit voorzichtig en niet langer dan nodig.

  6. Doe het hazelnoot-eiwitschuim in een spuitzak en spuit ca 12 cirkels van ca 6 cm doorsnede en ca 2 cm hoogte.

  7. Bak de cirkels hazelnootschuim in ca 40 minuten in de oven op 170 graden. Na het bakken moeten de merengues lichtbruin en krokant zijn, breek er eventueel eentje doormidden om dit te controleren.

  8. Laat de merengues afkoelen en bewaar de 8 mooiste. Doe de overige in de keukenmachine en vermaal deze. Dit gebruik je voor de afwerking.

Afwerking
  1. Klop de slagroom stijf samen met de kristalsuiker en de klop-fix.

  2. Spuit op 4 schuimpjes een toefje slagroom en leg hier de overige 4 merengues bovenop, maar de bovenkant naar beneden.

  3. Smeer de zijkanten van de gebakjes af met slagroom en druk ze rondom in het gemalen schuim.

  4. Spuit zigzaggend de slagroom op de gebakjes.

  5. Leg een hazelnootje op elk gebakje.

  6. Laat de hazelnootgebakjes een half uur tot een uurtje rusten in de koelkast, zodat het hazelnootschuim ietsjes zachter wordt. Maar wacht ook niet te lang met eten, dan zakken ze net als bij de banketbakker in.

Opmerkingen
  • Zijn je merenques niet mooi rond? Geen probleem, je kunt ze nog een beetje bijsnijden na het bakken!
  • Je kunt de merenques prima wat eerder maken en een half uur tot een uurtje van tevoren afwerken. Misschien smaken ze dan zelfs nog lekkerder!

 

zelfgemaakt Brokking hazelnootgebak


5 thoughts on “Hazelnootgebak, hét gebak van Dordrecht!

  1. Rene Beantwoorden

    Heb je recept voor het hazelnootgebak geprobeerd.
    Mijn hemel, wat was het lekker, alsof weer terug in de tijd was.
    Staat inmiddels bij mijn favorieten.

    1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

      Dat vind ik echt heel erg leuk om te horen 😀

  2. Margreeth Beantwoorden

    heerlijk!! top recept. deze komt bij mijn favorieten.

  3. A versloot Beantwoorden

    Dit ga ik zeker is proberen als we thuis zijn van vakantie .
    Wij rijden speciaal naar Dordrecht om ze te kopen.
    En als we soms in het albertsweitzer ziekenhuis zijn nemen we ze als traktatie
    mee naar huis.
    Maar kan je mij vertellen wat klop fix is en waar je dat kan kopen?
    Wij hebben een bas vd heiden en alberthein in het dorp ?

    1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

      Wat leuk! Klop-fix staat in het bakschap bij de supermarkt. Het is van het merk Oetker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *