Aardappelgratin

0 reacties

Een heerlijk bijgerecht met aardappels, room en kaas.

Aardappelgratin

No ratings yet
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 800 gr geschilde vastkokende of iets kruimige aardappelen
  • 400 ml kookroom 20% vet
  • versgemalen zout
  • versgemalen peper
  • versgemalen nootmuuskaat
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl gemalen mosterdzaad
  • 100 gr geraspte Gruyère of Emmentaler (kaas)
  • olijfolie of boter
  • eventueel versgehakte peterselie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Snij de geschilde aardappels in dunne plakjes van ca 3 mm dikte.
  • Vet de ovenschaal dun in met een laagje olijfolie of boter.
  • Leg een laag aardappelschijfjes dakpansgewijs in een ovenschaal en bestrooi de aardappelschijfjes met wat versgemalen zout, peper en nootmuskaat.
  • Leg een volgend laagje aardappelschijfjes dakpansgewijs er bovenop en bestrooi de aardappelschijfjes met wat versgemalen zout, peper en nootmuskaat.
  • Ga zo door tot alle aardappelschijfjes op zijn.
  • Meng de kookroom met de knoflookpoeder, gemalen mosterdzaad en nog wat versgemalen nootmuskaat.
  • Giet het roommengsel over de aardappelschijfjes.
  • Bestrooi het geheel met de Gruyère of Emmentaler.
  • Schuif de schaal in de oven en bak de gratin in een uur gaar en goudbruin.
  • Strooi er eventueel nog wat versgehakte peterselie overheen.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating