Aardappelgratin

Een heerlijk bijgerecht met aardappels, room en kaas.

 

 

 

 

 

Print recept
Aardappelgratin
Voorbereidingstijd
10 minuten
Bereidingstijd
1 uur
Totale tijd
1 uur 10 minuten
 
Personen: 4 personen
Ingrediënten
  • 800 gr geschilde vastkokende of iets kruimige aardappelen
  • 400 ml kookroom 20% vet
  • versgemalen zout
  • versgemalen peper
  • versgemalen nootmuuskaat
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl gemalen mosterdzaad
  • 100 gr geraspte Gruyère of Emmentaler (kaas)
  • olijfolie of boter
  • eventueel versgehakte peterselie
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).

  2. Snij de geschilde aardappels in dunne plakjes van ca 3 mm dikte.

  3. Vet de ovenschaal dun in met een laagje olijfolie of boter.

  4. Leg een laag aardappelschijfjes dakpansgewijs in een ovenschaal en bestrooi de aardappelschijfjes met wat versgemalen zout, peper en nootmuskaat.

  5. Leg een volgend laagje aardappelschijfjes dakpansgewijs er bovenop en bestrooi de aardappelschijfjes met wat versgemalen zout, peper en nootmuskaat.

  6. Ga zo door tot alle aardappelschijfjes op zijn.

  7. Meng de kookroom met de knoflookpoeder, gemalen mosterdzaad en nog wat versgemalen nootmuskaat.

  8. Giet het roommengsel over de aardappelschijfjes.

  9. Bestrooi het geheel met de Gruyère of Emmentaler.

  10. Schuif de schaal in de oven en bak de gratin in een uur gaar en goudbruin.

  11. Strooi er eventueel nog wat versgehakte peterselie overheen.

 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *