Een heerlijk bijgerecht met aardappels, room en kaas.
Aardappelgratin
Ingrediënten
- 800 gr geschilde vastkokende of iets kruimige aardappelen
- 400 ml kookroom 20% vet
- versgemalen zout
- versgemalen peper
- versgemalen nootmuuskaat
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 1/2 tl gemalen mosterdzaad
- 100 gr geraspte Gruyère of Emmentaler (kaas)
- olijfolie of boter
- eventueel versgehakte peterselie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
- Snij de geschilde aardappels in dunne plakjes van ca 3 mm dikte.
- Vet de ovenschaal dun in met een laagje olijfolie of boter.
- Leg een laag aardappelschijfjes dakpansgewijs in een ovenschaal en bestrooi de aardappelschijfjes met wat versgemalen zout, peper en nootmuskaat.
- Leg een volgend laagje aardappelschijfjes dakpansgewijs er bovenop en bestrooi de aardappelschijfjes met wat versgemalen zout, peper en nootmuskaat.
- Ga zo door tot alle aardappelschijfjes op zijn.
- Meng de kookroom met de knoflookpoeder, gemalen mosterdzaad en nog wat versgemalen nootmuskaat.
- Giet het roommengsel over de aardappelschijfjes.
- Bestrooi het geheel met de Gruyère of Emmentaler.
- Schuif de schaal in de oven en bak de gratin in een uur gaar en goudbruin.
- Strooi er eventueel nog wat versgehakte peterselie overheen.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.