Krokante kipburger met honing-mosterdsaus

Geïnspireerd door de “Homestyle Crispy Chicken” burger van de grote gele M. Maar dan alles homemade, met een lekker stevig broodje en een heerlijke malse kipfiletburger.

 

 

Krokante kipburger met honing-mosterdsaus
Print recept
Krokante kipburger met honing-mosterdsaus
Personen: 4 personen
Ingrediënten
Broodjes
  • 250 gr tarwebloem
  • 120 ml melk
  • 20 gr gesmolten boter
  • 10 gr witte basterdsuiker
  • 1/2 ei
  • 3 gr droge gist
  • 5 gr zout
  • sesamzaadjes en/of maanzaadjes
Honing-mosterdsaus
  • 3 el (zelfgemaakte) mayonaise
  • 2 tl grove mosterd (ik gebruikte Zaanse mosterd)
  • 1 el honing
  • kneepje citroensap
  • versgemalen zout en peper
  • snufje knoflookpoeder
Kipburgers
  • 4 kleine kipfilets
  • bloem
  • panko (verkrijgbaar bij veel supermarkten, meestal naast de paneermeel en/of bij de Japanse producten)
  • 1 ei
  • versgemalen zout en peper
  • rijstolie (of zonnebloemolie)
Verder nodig
  • rucola
  • witte kool
  • gebakken uitjes
  • 4 plakjes cheddar (ik gebruikte de rode cheddar van Build your burger, verkrijgbaar bij AH)
Bereidingswijze
Broodjes
  1. Doe alle ingrediënten (behalve de sesamzaadjes en/of maanzaadjes) voor de broodjes bij elkaar in de kom van de keukenmachine en kneed in ca 15 minuten een mooi soepel deegje. Of met de hand in ca 20 minuten.

  2. Bestrijk een kom met een dun laagje zonnebloemolie en vorm het deeg losjes tot een bal. Leg de bal met de bovenkant in de kom en draai de bal een keer om, zodat alle kanten bedekt zijn met een laagje zonnebloemolie. Bedekt de kom met folie of zet hem in een pedaalemmerzak en laat het deeg 60 minuten rijzen.

  3. Stort het deeg op je werkblad en druk de lucht er zachtjes uit. Verdeel het deeg in 4 stukken en bol de stukjes deeg op. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat de bolletjes 20 minuutjes rusten onder folie.

  4. Druk de bolletjes plat tot ca 1 cm dikte en bestrijk ze met wat water. Strooi er wat sesamzaadjes en/of maanzaadjes overheen.

  5. Laat bolletjes 60 minuten rijzen onder folie. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.

  6. Bak de broodjes 20 minuten in de oven en laat ze afkoelen op een rooster. Bestrijk ze na het bakken eventueel met wat gesmolten boter voor een mooie glans.

Honing-mosterdsaus
  1. Meng de ingrediënten voor de honing-mosterdsaus door elkaar en laat de smaken even goed intrekken.

Kipburgers
  1. Leg de kipfilets tussen folie en sla ze een beetje plat met een deegroller of met de achterkant van een koekenpan.

  2. Bestrooi de kipfilets aan beide kanten met wat versgemalen zout en peper.

  3. Klop in een ruim schaaltje (waar de kipfilets in passen) het ei los. En leg op een bordje een laagje bloem en op een ander bord een laagje panko.

  4. Haal de kipfilets eerst door de bloem, dan door het losgeklopte ei en daarna door de panko.

  5. Verhit een flinke scheut rijstolie (of zonnebloemolie) en bak de kipburgers in ca 4 minuten per kant gaar en mooi goudbruin. Laat de burgers uitlekken op een stukje keukenpapier.

De broodjes afmaken
  1. Halveer de broodjes en rooster de binnenkanten in een pan.

  2. Leg de kipburgers op de onderste helft van de broodjes, dan de cheddar, wat witte kool, rucola, mosterdsaus en ten slotte wat gebakken uitjes. Leg het kapje van de broodjes er bovenop.

 

Krokante kipburger met honing-mosterdsaus

 

 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *