Mongools stoofvlees

Heerlijk Mongools stoofvlees te bereiden in de slowcooker of braadpan.  Lekker met rijst of noodles. Ook lekker met broccoli. Voor dit recept gebruikte ik sojasaus met minder zout, gewone sojasaus kan te zout smaken.

 

 

5 from 1 vote
Mongools stoofvlees
Print recept
Mongools stoofvlees
Personen: 2 personen
Ingrediënten
Stoofvlees
  • 500 gr sucadelappen (of riblappen)
  • 125 ml sojasaus, dunne sojasaus, geen ketjap (ik gebuikte Kikkoman met minder zout)
  • 60 ml water (gebaseerd op de slowcooker, voeg eventueel ietsjes meer water toe in de braadpan als het vlees te droog staat)
  • 65 gr lichtbruine bastedsuiker
  • 2 el maizena
  • 2 tl sesamolie
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 tl gemberpoeder
  • 2 tl Sriracha (eventueel te vervangen door pittige sambal)
  • rijstolie (of zonnebloemolie)
Verder
  • 3 lente-uitjes (of bosuitjes) in stukjes van ca 3 cm
  • 2 el maizena
  • sesamzaadjes
  • rijst of noodles
Bereidingswijze
Slowcooker
  1. Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast en snij het vlees in reepjes.

  2. Meng 2 el maizena door het vlees.

  3. Verhit een scheut rijstolie (of zonnebloemolie) in een koekenpan en braad op hoog vuur het vlees kort aan.

  4. Schep het vlees uit de koekenpan en leg het in de slowcooker.

  5. Fruit de knoflook ca 3 minuutjes zachtjes aan in het bakvet.

  6. Meng ondertussen de sojasaus, lichtbruine basterdsuiker, water, gemberpoeder en 1 tl Sriracha door elkaar en giet het bij de knoflook in de koekenpan. Breng het geheel aan de kook en giet het mengsel over het vlees in de slowcooker.

  7. Voeg 2 tl sesamolie toe en meng het geheel door elkaar.

  8. Laat het vlees ca 7 stoven op de laagste stand, tot het vlees lekker zacht is.

  9. Schep het vlees met een schuimspaan uit de slowcooker en hou het even warm onder aluminiumfolie.

  10. Zet de slowcooker op de hoogste stand. Meng 2 el maizena met 1 el water tot een papje en voeg het al roerend toe aan het vocht in de slowcooker. Voeg de lente-uitjes en nog een tl Sriracha toe en laat het vocht wat indikken. Schep het stoofvlees door de saus.

  11. Serveer het stoofvlees met rijst of noodles en strooi er wat sesamzaadjes overheen.

Braadpan
  1. Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast en snij het vlees in reepjes.

  2. Meng 2 el maizena door het vlees.

  3. Verhit een scheut rijstolie (of zonnebloemolie) in de braadpan en braad op hoog vuur het vlees kort aan.

  4. Schep het vlees uit de pan en zet het even opzij.

  5. Fruit de knoflook ca 3 minuutjes zachtjes aan in het bakvet.

  6. Meng ondertussen de sojasaus, lichtbruine basterdsuiker, water, gemberpoeder en 1 tl Sriracha door elkaar en giet het bij de knoflook in de pan. Breng het geheel aan de kook en zet de warmtebron op het laagste pitje.

  7. Voeg 2 tl sesamolie en het vlees toe en meng het geheel door elkaar.

  8. Laat het vlees minimaal 3,5 uur stoven op het laagste pitje, tot het vlees lekker zacht is.

  9. Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan en hou het even warm onder aluminiumfolie.

  10. Meng 2 el maizena met 1 el water tot een papje en voeg het al roerend toe aan het vocht in de pin. Voeg de lente-uitjes en nog een tl Sriracha toe en laat het vocht op een iets hoger pitje wat indikken. Schep het stoofvlees door de saus.

  11. Serveer het stoofvlees met rijst of noodles en strooi er wat sesamzaadjes overheen.

 

Mongools stoofvlees


4 thoughts on “Mongools stoofvlees

  1. Rick Beantwoorden

    We zijn het aan het maken, het ruikt echt fantastisch in de woonkamer!

    1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

      Wat leuk, die geur is inderdaad echt heerlijk! 🙂 En heeft het gesmaakt?

  2. Ellen Beantwoorden

    Ik wil het morgen maken, moet het 7 uur in de slowcooker?

    1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

      Klopt, inderdaad 7 uur in de slowcooker tot het lekker zacht is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *