Limburgs zuurvlees (zoervleisj)

11 reacties

Limburgs zuurvlees, een heerlijk Limburgs streekgerecht. Lekker met friet, zelfgemaakte mayonaise en appelmoes. Anders dan de naam doet vermoeden is dit gerecht helemaal niet zuur, maar meer zoetig door de appel(-peren)stroop. Ik maakte dit gerecht met mijn Crock-pot, maar je kunt het natuurlijk ook gewoon in de braadpan bereiden.

Limburgs zuurvlees

3.9 van 63 stemmen
Porties 4 personen

Ingrediënten

 • 750 gr riblappen
 • 350 gr uien in halve ringen
 • 150 gr appel-perenstroop
 • 100 ml water
 • 100 ml witte wijnazijn
 • 8 jeneverbessen gekneusd
 • 8 peperkorrels gekneusd
 • 3 laurierblaadjes
 • 2 plakjes ontbijtkoek
 • versgemalen zout
 • mespuntje gemalen kruidnagel
 • boter

Instructies
 

Slowcooker

 • Haal het vlees een half uurtje van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te laten komen.
 • Snij het vlees in gelijke blokjes en dep het vlees droog met een stukje keukenpapier.
 • Bestrooi het vlees met wat versgemalen zout.
 • Smelt een klontje boter in een ruime koekenpan en bak de helft van het vlees goed aan. Schep het vlees uit de koekenpan en leg het in de slowcooker. Smelt opnieuw een klontje boter in de koekenpan en bak de rest van het vlees aan. Leg dit ook in de slowcooker.
 • Smelt nog een klontje boter in de koekenpan en bak de uien aan tot ze lekker bruin zien. Schep de uien bij het vlees in de slowcooker.
 • Giet de azijn met het water, gemalen kruidnagel en de appel-perenstroop in de koekpan en warm goed door. Giet het mengsel over het vlees en de uien in de slowcooker en roer door elkaar.
 • Voeg de laurierbladeren, peperkorrels en jeneverbessen toe. Het is handig om hiervoor een thee-ei of zo’n filterzakje voor losse thee te gebruiken, zo hoef je straks niet alles er tussenuit te zoeken.
 • Leg het deksel op de slowcooker en zet de slowcooker op de laagste stand. Laat het vlees in 6 uur garen.
 • Haal het deksel van de slowcooker en zet de slowcooker op de hoogste stand. Verkruimel de ontbijtkoek erover en roer goed door. Laat het deksel van de slowcooker en laat de saus in 30-60 minuten indikken op de hoogste stand. Voeg een klein beetje allesbinder toe als de saus toch te dun blijft.

Braadpan

 • Haal het vlees een half uurtje van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te laten komen.
 • Snij het vlees in gelijke blokjes en dep het vlees droog met een stukje keukenpapier.
 • Bestrooi het vlees met wat versgemalen zout.
 • Smelt een klontje boter in een braadpan en bak de helft van het vlees goed aan. Schep het vlees uit de braadpan en zet het even opzij. Smelt opnieuw een klontje boter in de braadpan en bak de rest van het vlees aan. Zet dit vlees ook even opzij.
 • Smelt nog een klontje boter in de braadpan en bak de uien aan tot ze lekker bruin zien.
 • Giet de azijn met het water, gemalen kruidnagel en de appel-perenstroop in de braadpan bij de uien en warm goed door. Voeg het vlees toe en roer goed door elkaar. Het vlees moet net onder staan, voeg eventueel nog wat water toe als er vlees te droog staat.
 • Voeg de laurierbladeren, peperkorrels en jeneverbessen toe. Het is handig om hiervoor een thee-ei of zo’n filterzakje voor losse thee te gebruiken, zo hoef je straks niet alles er tussenuit te zoeken.
 • Leg het deksel op de braadpan en laat het vlees in zo’n 3,5 uur garen, op het laagste pitje.
 • Haal het deksel van de braadpan en verkruimel de ontbijtkoek erover, roer goed door. Zet het pitje wat hoger en laat de ontbijtkoek oplossen en de saus indikken.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

11 Reacties

 1. Elly van Dam

  Blij je site ontdekt te hebben. Slowcooker gekocht paar maanden geledem dus in de probeerphase. Dit gerecht is een voltreffer. Duidelijke uitleg. Wij moeten natriumarm eten, is extra obstakel, maar in deze maaltijd niet echt zout gemist. Groetjes, Elly

  • Mariëlle in de Keuken

   Leuk te horen, ik doe zelf altijd echt minimaal zout in de gerechten. Met andere kruiden en peper kun je een gerecht voldoende op smaak brengen.

 2. Bernadette Deelen

  Van het weekend dit recept gemaakt. Helaas vonden wij de smaak wel degelijk zuur en niet zoetig zoals in het recept staat. Voor ons geen limburgs zuurvlees meer.

 3. Lekker, maar dit recept bevat echt teveel vocht voor een slowcooker. Na een keer mislukken nogmaals gemaakt naar eigen inzicht met 100g stroop, 50 ml azijn en geen water. Resultaat was veel beter. Kijk ook eens naar het recept van de Zwolsche stoof in de slowcooker. Daar zit alleen stroop en kruiden in en die is ook heerlijk!

  • Mariëlle in de Keuken

   Fijn dat het de tweede keer goed in de smaak viel ☺️ Het is denk ik een beetje smaken verschil, wij vinden het zelf lekkerder als er voldoende saus bij zit. Verder kan het nog afhankelijk zijn van het wel of niet voorbakken van het vlees en de uien en de kwaliteit van het vlees. Het ene vlees bevat meer vocht dat het andere.

 4. Henk van Hal

  Mariëlle vandaag met z’n zessen genoten van je recept zuurvlees.We hebben ervan genoten en ga het zeker nog een keer maken hij staat in mijn recepten lijst op mijn computer.Allleen een eetlepel maïzena toegevoegd om het wat te binden en een paar lepels bosbessenjam toegevoegd dat haalt de smaak nog iets op.Maar voor de rest een top recept.

 5. Henk van Hal

  Mariëlle vandaag met z’n zessen genoten van je recept zuurvlees.We hebben ervan genoten en ga het zeker nog een keer maken hij staat in mijn recepten lijst op mijn computer.Allleen een eetlepel maïzena toegevoegd om het wat te binden en een paar eetlepels bosbessenjam toegevoegd dat haalt de smaak nog iets op.Maar voor de rest een top recept.

 6. Ik heb me vandaag op glad ijs begeven door voor een huis vol Limburgers jouw recept te maken. Nou, ze vonden hem heerlijk!! En ik ook. Ik had de tip van de bosbessenjam ook meegenomen. Hij was gewoon lekker zoet, dus absoluut niet zuur en perfect juicy. Blijvertje!

3.85 from 63 votes (57 ratings without comment)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating