Nutella Babka met kruimels en hazelnoten

Babka is een zoet gevlochten brood met een lekkere vulling ertussen.

Voor deze Babka gebruikte ik als basis mijn basisrecept voor brioche. Deze vulde ik met Nutella en voor het bakken bestrooide ik het brood met kruimels en hazelnoten.

Het resultaat is echt overheerlijk! Het lijken misschien veel stappen om dit brood te maken, maar het valt eigenlijk best nog wel mee. Het deeg maak je de avond van tevoren en laat je een hele nacht rusten in de koelkast. De volgende morgen rol je het deeg uit en bestrijk je het met de Nutella. Even oprollen, laten rijzen, wat kruimels erover en bakken maar.

 

Nutella Babka met kruimels en hazelnoten

 

Nutella Babka met kruimels en hazelnoten
Recept afdrukken Pin recept
0 van 0 stemmen

Nutella Babka met kruimels en hazelnoten

Ingrediënten

Deeg

  • 450 gr tarwebloem
  • 150 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 100 ml melk (op kamertemperatuur)
  • 50 gr witte basterdsuiker
  • 4 eieren (op kamertemperatuur)
  • 9 gr instant gist
  • 9 gr zout
  • 8 gr vanillesuiker

Vulling

  • 180 gr Nutella (of andere hazelnootpasta)

Kruimellaag

  • 22 gr tarwebloem
  • 15 gr kristalsuiker
  • 15 gr boter
  • snufje zout
  • 1/2 tl kaneel
  • handje hazelnoten grof gehakt

Verder nodig

  • 1 ei losgeklopt
  • cakeblik van 30 cm

Instructies

De avond van tevoren

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg, behalve de boter, in de kom van de keukenmachine en kneed het deeg 10 minuten.
  • Voeg de boter toe en kneed nog ca 5 minuten door tot de boter helemaal is opgenomen.
  • Dek de kom af met folie en zet de deze een hele nacht in de koelkast.

De volgende morgen

  • Haal de kom uit de koelkast en bestrooi het werkblad met bloem.
  • Stort het deeg op het werkblad en rol het uit tot een lap van ca 30x50 cm.
  • Verdeel de Nutella met een mes over de lap deeg, laat aan 1 van de brede kanten een strookje van ca 1 cm vrij.
  • Rol het deeg vanaf de brede kant (waar wel Nutella zit) strak op. Knijp de naad dicht.
  • Leg de naad naar opzij en snij de rol deeg over de hele lengte door met een scherp mes.
  • Leg de opengesneden kanten naar boven toe en draai de helften om elkaar heen. Zorg dat de opengesneden kanten steeds bovenop blijven liggen.
  • Vet de cakevorm in met wat boter of bakspray en leg er een velletje bakpapier in, zodat je zeker weet dat de Babka straks goed uit de vorm komt.
  • Pak nu het deeg op en leg het in de vorm. Vouw de zijkanten een beetje naar onderen.
  • Dek de vorm af met folie en laat het ca 1,5 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Doe de ingrediënten voor de kruimellaag bij elkaar in de kom, behalve de hazelnoten. Knijp door elkaar tot je mooie kruimels hebt. Meng de grof gehakte hazelnoten er doorheen.
  • Bestrijk de Babka met wat losgeklopt ei en strooi het kruimelmengsel er overheen.
  • Schuif de Babka in de oven en bak 20 minuutjes op 180 graden.
  • Laat de Babka in de oven en verlaag de temperatuur naar 170 graden. Bak nog 20 minuutjes. Leg eventueel halverwege een stukje aluminiumfolie over de Babka als de bovenkant donker begint te kleuren.
  • Haal de Babka uit de oven en laat 5 minuutjes rusten in de cakevorm.
  • Stort de Babka op een rooster en laat verder afkoelen.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken

Ga jij dit recept maken? Dan vind ik het super leuk om het resultaat te zien! Je kunt mij taggen op Facebook met @marielleindekeuken of Instagram met @marielleindekeuken.nl en hashtag #marielleindekeuken

Wil je ook geen recept meer missen? Volg mij dan op Facebook en/of Instagram, dat zou ik ook super leuk vinden.

Nutella Babka met kruimels en hazelnoten


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating