Vroeger hield ik helemaal niet van uien, maar tegenwoordig doe ik ze door heel veel gerechten. Zelfs Franse uiensoep vind ik nu erg lekker!
Franse uiensoep is helemaal niet zo moeilijk om te maken, je hebt er alleen wat geduld voor nodig omdat het eventjes duurt voor de uien lekker gekarameliseerd zijn.
Je kunt de Franse uiensoep met runderbouillon maken, of met groentebouillon voor een vegetarische versie.
Franse uiensoep
Ingrediënten
Franse uiensoep
- 1,5 ltr runderbouillon of groentebouillon voor een vegetarische versie
- 500 gr uien gepeld en in halve ringen gesneden
- 30 gr boter
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 el bloem
- 2 laurierblaadjes
- paar takjes verse tijm
- versgemalen zout en peper
- eventueel een scheutje witte wijn of cognac
Verder
- plakjes (oud) stokbrood
- wat geraspte Emmentaler of andere kaas
Instructies
- Smelt de boter in een ruime pan en voeg de uien en de knoflook toe.
- Laat de uien, op een laag pitje zachtjes aanbakken. Tot ze zacht zijn en mooi gekarameliseerd (goudbruin van kleur). Dit duurt wel een tijdje, ongeveer 20 minuten.
- Voeg de bloem toe en bak de bloem ca 2 minuten mee, tot de bloem gegaard is.
- Blus de uien eventueel af met een scheutje witte wijn of cognac, als je dat lekker vindt. Roer goed door elkaar.
- Giet de helft van de bouillon erbij en roer goed door. Giet vervolgens de rest van de bouillon erbij en roer nog een keer goed door.
- Voeg de tijm en laurierblaadjes toe en breng de soep op smaak met wat peper en eventueel nog wat zout.
- Laat de soep nog een half uurtje zachtjes koken.
- Rooster de sneetjes stokbrood kort in de oven onder de grill en beleg ze vervolgens met wat Emmentaler. Zet ze daarna nog een keer onder de grill tot de kaas gesmolten is. Leg ze daarna in de soep. Of leg geroosterde sneetjes stokbrood op de soep en strooi dan de Emmentaler er overheen en zet de soepkommen onder de grill zodat de kaas er lekker overheen smelt.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.