Giouvetsi – Grieks stoofpotje met rundvlees en orzo

8 reacties

Giouvetsi (of youvetsi) is een Grieks stoofpotje met vlees en orzo. Ik maakte een heerlijke versie met rundvlees, wortel en rode wijn. Het gerecht maak je klaar in één pan. De orzo, een soort pasta dat eruit ziet als rijst, wordt gegaard in de saus.

Ik maakte het gerecht klaar in mijn slowcooker, maar het kan ook gewoon in de braadpan. Beide manieren staan in het recept beschreven.

Orzo, ook wel riso of risone is o.a. verkrijgbaar bij AH, Jumbo, Plus, Crisp en EkoPlaza.

Giouvetsi – Grieks stoofpotje met rundvlees en orzo

4.4 van 24 stemmen
Porties 2 personen

Ingrediënten

  • 500 gr sucadelappen in blokjes
  • 1 rode ui
  • 2 kleine winterpenen in blokjes
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • 100 ml rode wijn
  • 250 ml passata
  • 1/4 tl gemalen piment
  • 1 kaneelstokje
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 runderbouillonblokje
  • 1 tl oregano
  • versgemalen zout en peper
  • olijfolie om in te bakken
  • 175 gr orzo
  • wat versgeraspte parmezaan
  • wat versgehakte peterselie

Instructies
 

Slowcooker

  • Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te laten komen.
  • Bestrooi het vlees met wat versgemalen zout en peper.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een ruime koekenpan en bak het vlees even aan.
  • Haal het vlees uit de slowcooker en leg het in de slowcooker. Leg de blokjes winterpeen en bovenop.
  • Fruit in het bakvet van het vlees de ui met de knoflook aan in 5 minuten, tot de ui zacht is, maar niet bruin.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee.
  • Blus af met de rode wijn en laat een minuutje pruttelen.
  • Voeg de passata, het bouillonblokje, piment, oregano en wat versgemalen peper toe en meng door elkaar. Laat de saus nog een minuutje zachtjes pruttelen.
  • Giet de saus in de slowcooker en steek het kaneelstokje en de laurierblaadjes er tussen.
  • Leg het deksel op de slowcooker en zet de slowcooker op de laagste stand (low). Laat het geheel 7 uur stoven tot het vlees lekker zacht is.
  • Haal het deksel van de slowcooker en voeg de orzo toe. Roer goed door en leg het deksel terug op de slowcooker.
  • Laat de orzo eerst 25 minuten garen in en de saus, controleer dan of de orzo gaar is. Uiteindelijk zat de orzo bij mij 30 minuten in de slowcooker.
  • Serveer direct, anders zal de orzo verder doorgaren. Bestrooi het geheel met wat versgeraspte parmezaan en peterselie.

Braadpan

  • Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te laten komen.
  • Bestrooi het vlees met wat versgemalen zout en peper.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een ruime koekenpan en bak het vlees even aan.
  • Haal het vlees uit de braadpan en zet even opzij.
  • Fruit in het bakvet van het vlees de ui met de knoflook aan in 5 minuten, tot de ui zacht is, maar niet bruin.
  • Voeg de blokjes winterpeen toe en bak 2 minuutjes mee.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee.
  • Blus af met de rode wijn en laat een minuutje pruttelen.
  • Voeg de passata, het bouillonblokje, piment, oregano en wat versgemalen peper toe en meng door elkaar. Laat de saus nog een minuutje zachtjes pruttelen.
  • Leg het vlees terug in de braadpan en meng door de saus. Steek het kaneelstokje en de laurierblaadjes er tussen.
  • Leg het deksel op de braadpan en zet de warmtebron op het laagste pitje. Laat het geheel 3,5 – 5 uur stoven tot het vlees lekker zacht is.
  • Haal het deksel van de braadpan en voeg de orzo met toe, voeg zo nodig ook een scheutje gekookt water toe als de saus te droog lijkt. Roer goed door en leg het deksel terug op de pan.
  • Laat de orzo eerst 15 minuten garen in en de saus, controleer dan of de orzo gaar is. Laat zo nodig nog wat langer garen.
  • Serveer direct, anders zal de orzo verder doorgaren. Bestrooi het geheel met wat versgeraspte parmezaan en peterselie.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

8 Reacties

  1. Heerlijk Grieks stoofpotje vol van goede smaken.

  2. Hoi,
    Ik wil dit gerecht gaan maken. Is het ook mogelijk om het geheel in te vriezen? Of is het dan beter om de orzo apart te koken en enkel de saus in te vriezen?

    • Mariëlle in de Keuken

      De Orzo zou ik invriezen, ik denk dat het dan te papperig gaat worden. Dan zou ik inderdaad alleen het stoofvlees invriezen en later de Orzo toevoegen.

  3. Moet hier geen water bij?

  4. kan ik de wijn vervangen? ik mag geen wijn inverband met zwangerschap.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating