Een heerlijk Nigeriaans runderstoofpotje met een saus van tomaten, rode paprika en pepers. Verwijder de zaadjes van de pepers als je niet zo van pittig houdt, eventueel kun je aan het einde nog wat chilipoeder toevoegen als je het toch pittiger wilt.
Vaak wordt het vlees eerst gekookt en daarna in olie gebakken. Ik liet het vlees lekker stoven in de saus. Te bereiden in de slowcooker of braadpan, beide manieren staan in het recept beschreven.
Nigeriaans runderstoofpotje
Ingrediënten
- 500 gr sucadelappen
- 1 ui fijngesnipperd
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 tl hot currypoeder
- versgemalen zout en peper
- 1 runderbouillonblokje
- neutrale olie om in te bakken
- 2 el allesbinder of een maïzenapapje
- 100 ml water bij gebruik braadpan
- wat versgehakte peterselie
Saus
- 200 gr tomatenpulp
- 1 grote rode paprika in grove stukjes
- 1 ui in grove stukjes
- 1 el tomatenpuree
- 2 habanero pepers of andere pittige pepers in stukjes, met of zonder zaadjes
Instructies
Slowcooker
- Haal de sucadelappen een uur van tevoren uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
- Snij de sucadelappen in blokjes en bestrooi ze met de gedroogde tijm, hot currypoeder en wat versgemalen zout en peper.
- Doe alle ingrediënten voor de saus bij elkaar in een blender en vermaal tot een egale saus.
- Verhit een scheutje olie in een ruime koekenpan en braad hierin het vlees samen met de ui even aan, in ca 5 minuten.
- Schep het geheel in de slowcooker.
- Giet de saus in de koekenpan bij het achtergebleven bakvet en laat de saus 2 minuten pruttelen. Los het bouillonblokje erin op. Breng de saus nog wat verder op smaak met wat versgemalen peper.
- Giet de saus bij het vlees en de ui in de slowcooker en leg het deksel op de slowcooker.
- Laat het geheel in 7-8 uur stoven op de laagste stand.
- Haal het deksel van de slowcooker en roer de allesbinder door het stoofpotje. Laat het deksel van de slowcooker en zet de slowcooker op de hoogste stand. Laat het geheel in een half uurtje ietsjes indikken.
- Serveer het stoofpotje met wat rijst en strooi er wat versgehakte peterselie overheen.
Braadpan
- Haal de sucadelappen een uur van tevoren uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
- Snij de sucadelappen in blokjes en bestrooi ze met de gedroogde tijm, hot currypoeder en wat versgemalen zout en peper.
- Doe alle ingrediënten voor de saus bij elkaar in een blender en vermaal tot een egale saus.
- Verhit een scheutje olie in een braadpan en braad hierin het vlees samen met de ui even aan, in ca 5 minuten.
- Giet de saus en het water erbij en laat het geheel even 2 minuutjes pruttelen. Los het bouillonblokje erin op. Breng de saus nog wat verder op smaak met wat versgemalen peper.
- Leg het deksel op de braadpan en laat het geheel 3,5 – 5 uur stoven op het laagste pitje.
- Haal het deksel van de braadpan en roer de allesbinder door het stoofpotje.
- Laat het deksel van de braadpan en zet de warmtebron wat hoger. Laat in ca 10 minuten de saus wat indikken.
- Serveer het stoofpotje met wat rijst en strooi er wat versgehakte peterselie overheen.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.