Spezzatino di manzo, Italiaans runderstoofvlees

Italiaans runderstoofvlees uit de slowcooker

1 reactie

Sinds 2,5 jaar heb ik een slowcooker, een eenvoudige CrockPot van 2,4 liter. Deze gebruik ik voornamelijk voor stoofpotjes. Intussen heb ik er dan ook al heel wat gemaakt. Hoewel veel stoofpotjes dezelfde basis hebben, probeer ik toch steeds weer net even iets anders te maken. Dit keer maakte ik een recept voor Italiaans runderstoofvlees (Spezzatino di manzo). Heerlijk malse blokjes sucadelappen welke door het lange stoven uit elkaar vallen, met pancetta, bleekselderij, winterpeen, portobello’s en verse Italiaanse kruiden.

Heb je geen slowcooker om het Italiaans runderstoofvlees in te bereiden?

Geen probleem! Je kunt dit recept ook gewoon in een braadpan maken. Beide manier staan in het recept beschreven.

Voor de Italiaanse kruiden gebruikte ik een half bakje verse Italiaanse kruidenmix uit de supermarkt. In deze mix zit rozemarijn, tijm, oregano en salie. Nog leuker en lekkerder is het natuurlijk om verse kruiden uit eigen tuin te gebruiken. Aan mijn kruidentuintje ga ik dan ook binnenkort in het voorjaar weer beginnen.

Het stoofpotje doet een beetje denken aan een goed gevulde vlezige bolognesesaus. Erg lekker! Voeg eventueel ook nog een scheutje witte of rode wijn toe voor nog meer smaak.

Serveer het stoofvlees met spaghetti (of een andere pastasoort) en verse peterselie. Of maak er ook eens een lekkere lasagne mee!

Spezzatino di manzo, Italiaans runderstoofvlees

Italiaans runderstoofvlees uit de slowcooker of braadpan

4.2 van 20 stemmen
Porties 3 personen

Ingrediënten

  • 600 gr sucadelappen in blokjes
  • 200 ml tomatenpolpa ik gebruik altijd van het merk Mutti, o.a. te koop bij AH
  • 150 ml water, bij gebruik braadpan (voor de slowcooker geen water nodig)
  • 100 gr pancetta in kleine blokjes, ook in blokjes te koop van het merk Baretta, o.a. te koop bij AH
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 kleine winterpenen in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij in stukjes
  • 2 portobello's in blokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 1/2 bakje verse Italiaanse kruidenmix van 20 gram tijm, rozemarijn, salie en oregano
  • 1 el balsamico
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el kappertjes
  • 1/2 runderbouillonblokje
  • versgemalen peper
  • 2 el allesbinder
  • olijfolie om in te bakken
  • wat versgehakte peterselie

Verder nodig

  • stukje keukentouw
  • slowcooker of braadpan

Instructies
 

Slowcooker

  • Haal de sucadelappen een uur van tevoren uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
  • Snij de sucadelappen in blokjes en bestrooi ze met wat versgemalen peper.
  • Verhit een scheutje olie in een ruime koekenpan en braad hierin het vlees even aan.
  • Schep het vlees uit de pan en leg het in de slowcooker.
  • Bindt de Italiaanse kruidenmix met de laurierblaadjes bij elkaar en leg het bosje kruiden op het vlees in de slowcooker.
  • Laat het achtergebleven bakvet in de koekenpan en laat hierin de ui met de pancetta, knoflook, bleekselderij en winterpeen 5 minuten zachtjes sudderen.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuut mee.
  • Voeg de tomatenpolpa, het halve runderbouillonblokje en de balsamico toe en roer door elkaar. Laat het geheel een minuutje zachtjes pruttelen.
  • Giet de saus bij het vlees en de ui in de slowcooker en leg het deksel op de slowcooker.
  • Laat het geheel in 7 – 8 uur stoven op de laagste stand. Voeg halverwege de blokjes portobello toe en roer het geheel door elkaar. Het stoofpotje is klaar als het vlees heerlijk zacht is en uit elkaar valt.
  • Haal het deksel van de slowcooker en vis het bosje Italiaanse kruiden er tussen uit. Roer de allesbinder, nog wat versgemalen peper en de kappertjes door het stoofpotje.
  • Laat het deksel van de slowcooker en zet de slowcooker op de hoogste stand. Laat het geheel in een kwartiertje ietsjes indikken.
  • Serveer het stoofpotje met wat spaghetti en strooi er wat versgehakte peterselie overheen.

Braadpan

  • Haal de sucadelappen een uur van tevoren uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
  • Snij de sucadelappen in blokjes en bestrooi ze met wat versgemalen peper.
  • Verhit een scheutje olie in een braadpan en braad hierin het vlees even aan.
  • Schep het vlees uit de pan en leg het even opzij.
  • Laat het achtergebleven bakvet in de braadpan en laat hierin de ui met de pancetta, knoflook, bleekselderij en winterpeen 5 minuten zachtjes sudderen.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuut mee.
  • Voeg de tomatenpolpa, het water, halve runderbouillonblokje en de balsamico toe en roer door elkaar. Laat het geheel een minuutje zachtjes pruttelen.
  • Leg het vlees terug in de braadpan en roer door elkaar. Leg het bosje kruiden ertussen.
  • Leg het deksel op de braadpan en laat het geheel in 3,5 – 5 uur stoven op het laagste pitje. Voeg halverwege de blokjes portobello toe en roer het geheel door elkaar. Het stoofpotje is klaar als het vlees heerlijk zacht is en uit elkaar valt.
  • Haal het deksel van de braadpan en vis het bosje Italiaanse kruiden er tussen uit. Voeg nog wat versgemalen peper en de kappertjes door het stoofpotje.
  • Laat het deksel van de braadpan en laat zet de warmtebron iets hoger. Laat het geheel in een kwartiertje ietsjes indikken. Voeg zonodig wat allesbinder toe als de saus te dun blijft.
  • Serveer het stoofpotje met wat spaghetti en strooi er wat versgehakte peterselie overheen.

Notities

In dit recept voeg ik geen zout toe. In de pancetta en runderbouillon zit in principe al genoeg zout. Mocht je het toch te flauw vinden dan kun je altijd op het einde nog wat zout toevoegen.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!
Spezzatino di manzo, Italiaans runderstoofvlees

One Comment

  1. laaste gemaakt en het was super lekker!! wel zelf een beetje pittiger gemaakt. ik ga het zeker vaker maken.
    ik zou alleen wat meer saus willen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating