Laatst stond ik bij de kassa van de supermarkt en zag ik een poster voor een nieuw toetje voorbij komen. Chocolade & karamel dessert.
Dat bracht mij op een idee voor dit heerlijke toetje.
Tony’s Chocolonely
Voor chocolademousse vind ik het het lekkerst om pure chocolade te gebruiken, ik gebruikte voor dit recept Tony’s pure chocolade.
Chocolademousse met karamelsaus
Ingrediënten
Karamelsaus
- 50 ml water
- 170 gr fijne kristalsuiker
- 130 ml slagroom
- 40 gr boter in blokjes
- 1 tl vanille extract
- snufje zout
Chocolademousse
- 90 gr pure chocolade in stukjes
- 3 eiwitten
- 100 ml slagroom
- 40 gr fijne kristalsuiker
Verder
- 4 dessertglaasjes
- wat opgeklopte slagroom
- chocoladesnippers of schaafsel
Instructies
Karamelsaus
- Doe de kristalsuiker met het water in een steelpan en breng het water zachtjes aan de kook.
- Draai af en toe met de pan en laat de suiker smelten.
- Laat het suikerwater zachtjes pruttelen tot het een mooi karamelkleurtje heeft. Dit duurt ongeveer een kwartiertje.
- Haal de steelpan van het vuur en voeg de slagroom al roerend met een garde toe. Pas op, het gaat nu borrelen!
- Voeg de boter toe als de slagroom helemaal is opgenomen. En roer de boter goed door de saus.
- Giet een laagje karamelsaus in de dessertglaasjes en zet de glaasjes een half uurtje in de koelkast.
Chocolademousse
- Doe de chocolade in een hittebestendige kom en zet deze op een pan met een laagje water. Breng het water aan de kook en smelt de chocolade au bain marie. Haal de kom van de pan en laat de chocolade een beetje afkoelen.
- Klop de eiwitten met de suiker stijf.
- Spatel de eiwitten voorzichtig door de gesmolten chocolade.
- Klop de slagroom stijf en spatel de slagroom door het chocolade-eiwitmengsel. Spatel het geheel niet langer door dan nodig en zorg dat het luchtig blijft.
- Schep de chocolademousse op de karamelsaus in de glaasjes en laat een paar uurtjes opstijven in de koelkast.
Verder
- Serveer de chocolademousse met een toefje slagroom en wat chocoladesnippers of schaafsel.
Notities
- Als je nog wat van de karamelsaus over hebt kun je dit prima nog een paar dagen bewaren. Lekker voor over bijvoorbeeld ijs.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!
Dit ziet er lekker uit! Het doet mij denken aan de toetjes van Pots&Co. Ik lees inderdaad in je artikel dat je het ook gebaseerd hebt op en toetje, super grappig!
Hoi Mariëlle
Ik had een vraagje over de karamel saus
Er staat bij ingrediënten Dat je slagroom nodig hebt
En toen keek ik bij het recept en was het even niet duidelijk voor mij of je die nou van te voren toch moest opwarmen of niet, en dat vanille extract is dat vloeibaar iets of is dat een zakje met van die poeder erin of zo iets
Het is voor mij de eerste keer dat ik dit wil maken
dus ben niet zo heel bekent er mee allemaal
Hopelijk krijg ik hier een reactie met me gestelde vragen op terug
Zovast bedankt
Ge rowena
Hoi Rowena, de slagroom verwarm je van tevoren, dit werkt iets makkelijker dan met koude slagroom. Vanille extract is vloeibaar, eventueel kun je het wel vervangen door vanillesuiker.