Plaattaart met asperges en Parmaham

Het Aspergeseizoen is vandaag officieel geopend! Tijd voor een heerlijk recept met asperges.

Meestal eet ik asperges traditioneel met wat ham, een eitje en hollandaisesaus. Super lekker, maar deze plaattaart viel ook zeker in de smaak.

 

 

 

Plaattaart met asperges
Print recept
Voorbereidingstijd
15 minuten
Bereidingstijd
25 minuten
Totale tijd
40 minuten
 
Personen: 4 personen
Ingrediënten
  • 8 witte asperges
  • 1 rol bladerdeeg (of zelfgemaakt bladerdeeg)
  • 125 gr zure room
  • 2 el versgehakte peterselie
  • versgemalen peper en zout
  • 4 plakjes Parmaham
  • kneepje citroensap
  • handje ruccola
  • 2 eieren
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.

  2. Schil de asperges en snij het onderste houterige deel van de asperges af.

  3. Doe de asperges samen met de schillen en de onderkantjes van de asperges in een pan met ruim water en kook de asperges in 10 minuten gaar.

  4. Haal asperges uit de pan en laat ze goed uitlekken op een stukje keukenpapier.

  5. Roer de zure room los in een kommetje en roer er een el gehakte peterselie, een kneepje citroensap en wat versgemalen zout en peper door.

  6. Rol het bladerdeeg met het bakpapier uit op een bakplaat en prik met een vork wat gaatjes in het bladerdeeg, zodat het niet teveel gaat rijzen. 

  7. Verdeel het zure roommengsel er overheen. Laat rondom 2 cm vrij.

  8. Vouw de randjes rondom een cm dubbel en bestrijk de randjes met wat losgeklopt ei.

  9. Verdeel de asperges over het bladerdeeg en schuif de bakplaat in de oven. Bak de plaattaart in ca 25 minuten gaar en mooi goudbruin.

  10. Kook ondertussen een eitje in 7 minuten.

  11. Haal de plaattaart uit de oven en verdeel er de Parmaham en plakjes van het gekookte eitje overheen. Bestrooi het geheel met wat versgemalen peper.

  12. Verdeel de rest van de versgehakte peterselie en de rucola er overheen.

Opmerkingen

Tip! Bewaar het kookvocht van de asperges, hier kun je later nog een heerlijk soepje mee maken!

 

Plaattaart met asperges


2 thoughts on “Plaattaart met asperges en Parmaham

  1. Vera Beantwoorden

    Ziet er heel erg lekker uit, maar verbranden de asperges niet als die mee gebakken worden op 220 graden ?

    1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

      Nee hoor, ze blijven mooi wit. En erg lekker! 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *