Zeeuwse speculaasbolussen

Zeeuwse bolussen, wij zijn er gek op en toen wij afgelopen zomer een paar keer in Zeeland waren hebben we daar zeker ook een bolus gegeten. Mijn eigen recept voor Zeeuwse bolussen kennen jullie misschien al. Het was alweer een tijdje geleden dat ik ze zelf maakte, dus het moest er maar weer eens van komen. Dit keer verving ik de kaneel door wat speculaaskruiden en het resultaat is een bolus met een vleugje speculaas, erg lekker!

 

Print recept
Zeeuwse speculaasbolussen
Personen: 6 stuks
Ingrediënten
Voor het deeg
  • 250 gr goede tarwebloem, bijv. Amerikaans patent (van de molen)
  • 25 gr zachte roomboter
  • 1/2 losgeklopt ei op kamertemperatuur
  • 5,5 gr gedroogde gist
  • 150 ml handwarme volle melk
  • 5 gr zout
  • 7,5 gr witte basterdsuiker
  • 1/2 tl speculaaskruiden
Suikermengsel
  • 50 gr fijne kristalsuiker
  • 75 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 125 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 1/2 el speculaaskruiden
Bereidingswijze
  1. Kneed de ingrediënten voor het deeg tot een zacht en soepel deeg. Ik deed dat met mijn KitchenAid in 15 minuten. Het deeg is na het kneden nog wat plakkerig. Voeg geen bloem toe.
  2. Verdeel het deeg in 6 stukjes van ca 78 gr. en bol de stukjes op. Laat de bolletjes 10 minuten rusten onder plastic.

  3. Doe de suikers voor het suikermengsel met de speculaaskruiden bij elkaar en hutsel goed door elkaar.

  4. Strooi het suikermengsel op een werkblad. 

  5. Maak strengen van ca 30 cm door de bolletjes deeg te rollen door het suikermengsel. Doe dit in etappes van ca 10 cm per keer.
  6. Leg de strengen op een hoop en strooi het restje suikermengsel wat nog over is er overheen.

  7. Dek af met plastic en laat nog ca 15 min rusten. De suiker gaat dan zweten, waardoor het al een beetje begint te plakken.
  8. Vorm de strengen losjes tot een bolus en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  9. Dek de bakplaat af met plastic en schuif de plaat in een koude oven. Zet een bakje heet water onderin de oven, zo gaat de suiker lekker broeden. Laat de bolussen 50 minuten rijzen.
  10. Haal de plaat het laatste kwartier uit de oven en verwarm de oven voor op 230 graden hetelucht. Zet opnieuw een bakje heet water onderin de oven.
  11. Bak de bolussen in 6 minuten gaar. Het lijkt kort, maar het is echt genoeg en hierdoor wordt de suiker niet weer hard.
  12. Haal de bolussen direct uit de oven en leg er een vel bakpapier en een bakplaat van hetzelfde formaat overheen. Keer het geheel om, zodat de hete bakplaat nu bovenop ligt.
  13. Laat dit zo 15-20 minuten staan.
  14. Verwijder de bovenste bakplaat met het bakpapier en dek af met plasticfolie. Op deze manier gaat het nog wat verder broeden.
  15. Als de bolussen nog een beetje lauw zijn kun je ze eten. Super lekker!

 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *