Hollands stoofpotje

Een heerlijk Hollands stoofpotje met rundvlees, sperziebonen, paprika en champignons. Voor dit stoofpotje gebruikte ik de Hollandse kruiden stoofmix van Euroma. De mix bevat laurier, kruidnagel, nootmuskaat, cayenne, zwarte peper, knoflook, komijn en tomaat, wat zorgt voor een heerlijk kruidig en licht pittig stoofpotje.

 

 

Hollands stoofpotje
Recept afdrukken Pin recept
0 van 0 stemmen

Hollands stoofpotje

Porties: 2 -3 personen

Ingrediënten

  • 450 gr sucadelappen (Black Angus) in blokjes
  • 1 el bloem
  • 250 gr kastanjechampignons gehalveerd
  • 200 gr sperziebonen gehalveerd
  • 1 rode paprika in reepjes
  • 2 middelgrote uien in halve ringetjes
  • 2 el Hollandse kruiden stoof van Euroma
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 100 ml rode wijn (Merlot)
  • 1/2 blokje runderbouillon
  • 100 ml water bij gebruik slowcooker
  • 250 ml water bij gebruik braadpan
  • versgemalen zout en peper
  • boter

Instructies

Slowcooker

  • Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te laten komen.
  • Bestrooi het vlees met versgemalen zout en peper en meng de bloem er doorheen.
  • Verhit een klontje boter in een ruime koekenpan en bak het vlees even aan tot het een mooi bruin kleurtje heeft.
  • Haal het vlees uit de pan en leg het in de slowcooker.
  • Verhit nog een klein beetje boter in dezelfde koekenpan en fruit de uien met de knoflook in 2 minuten aan.
  • Voeg de paprika toe en bak een minuutje mee.
  • Voeg de champignons toe en bak 2 minuten mee.
  • Voeg de tomatenpuree en de Hollandse stoofkruiden toe en bak een minuutje mee.
  • Voeg 100 ml water, het halve bouillonblokje en de rode wijn toe en laat een minuutje zachtjes pruttelen. Breng het geheel nog op smaak met wat versgemalen zout en peper.
  • Giet het geheel bij het vlees in de pan en voeg de sperziebonen toe. Meng goed door elkaar.
  • Leg het deksel op de slowcooker en laat het geheel ca 7 uur stoven op de laagste stand.
  • Dik de saus de laatste 10 minuten eventueel in met 2 el allesbinder en laat het geheel nog even stoven met het deksel van de slowcooker op de hoogste stand.

Braadpan

  • Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te laten komen.
  • Bestrooi het vlees met versgemalen zout en peper en meng de bloem er doorheen.
  • Verhit een klontje boter in de braadpan en bak het vlees even aan tot het een mooi bruin kleurtje heeft.
  • Haal het vlees uit de pan en zet het even opzij.
  • Verhit nog een klein beetje boter in de braadpan en fruit de uien met de knoflook in 2 minuten aan.
  • Voeg de paprika toe en bak een minuutje mee.
  • Voeg de champignons toe en bak 2 minuten mee.
  • Voeg de tomatenpuree en de Hollandse stoofkruiden toe en bak een minuutje mee.
  • Voeg 250 ml water, het halve bouillonblokje en de rode wijn toe en laat een minuutje zachtjes pruttelen. Breng het geheel nog op smaak met wat versgemalen zout en peper.
  • Schep het vlees terug in de pan en voeg de sperziebonen toe. Meng goed door elkaar.
  • Leg het deksel op de braadpan en laat het geheel in ca 3,5 uur stoven op het laagste pitje tot het vlees zacht is.
  • Dik de saus eventueel nog wat in met maizena of allesbinder.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken

 


11 thoughts on “Hollands stoofpotje

  1. Anna bouman Beantwoorden

    Leuke en lekkere site.
    En een compliment voor de afdruk, helemaal klaar.
    Soms moet je rare dingen uithalen om het te printen
    Vriendelijke groet Anna

  2. Anto Beantwoorden

    Wanneer moeten de boontjes erbij??

    1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

      Verse boontjes kunnen meteen erbij, ze garen heel langzaam.

  3. Leonie Beantwoorden

    Goede morgen wat een heerlijk recept!
    Aangezien ik in Spanje woon kan ik niet aan die kruidenmix komen.
    Hoe verkrijg ik goede verhoudingen wanneer ik de kruiden los roe voeg?
    Ik hoop dat je mij op weg kan helpen!
    Zonnige groetjes vanuit Spanje

    1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

      Hoi Leonie, de exacte verhoudingen zijn mij helaas niet bekend. De ingrediënten zijn volgens de verpakking de volgende: ui, 14% laurier, knoflook, tomaat, paprika, kaneel, 4% kruidnagel, komijn, anijszaad, 2% nootmuskaat, zwarte peper, korianderzaad, cayennepeper. Bevat geen toegevoegd zout.

  4. Ton Schelfhorst Beantwoorden

    Dag Mariëlle

    Ik dacht gisteren wat zullen we vandaag eens eten. Al zoekende kwam ik op dit gerecht van jouw. Ik heb de stappen doorlopen zoals je ze beschreven hebt. Ik mag zeggen….. In één woord fantastisch gerecht. Heerlijke smaak waarbij ik de saus met bloem wat dikker heb gemaakt. Samen met rijst een top maaltijd.

    1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

      Super leuk om te horen! 🙂

  5. Denise Beantwoorden

    Hallo Mariëlle. Wat is die groene kruid erop. Is dat peterselie. Wij hebben deze stoof klaarstaan voor vanavond

    1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

      Hallo Denise, dit is inderdaad versgehakte peterselie. Dit hoeft er niet speciaal op, het staat vaak wat gezelliger op de foto 🙂

  6. Annemarieke Beantwoorden

    Afgelopen weekend voor 5 personen gemaakt, dus hoeveelheden verdubbeld. Paste nog net in de slowcooker 😉
    Smaakte erg lekker!

    1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

      Leuk om te horen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *