Fries suikerbrood

Fries suikerbrood (Fryske Sûkerbôle)

22 comments

Heerlijk, versgebakken Fries suikerbrood (Fryske Sûkerbôle). Zoet witbrood met meegebakken parelsuiker. Dit brood werd vroeger aan moeders gegeven welke waren bevallen van een meisje. Kregen ze een jongetje, dan werd krentencake cadeau gegeven.

Natuurlijk zit er super veel suiker in dit brood, maar je eet het niet iedere dag 😉 Lekker met roomboter.

Heb je wat van het brood over? Je kunt dit brood prima invriezen of bak er lekkere wentelteefjes van. Genietsje jo miel! (eet smakelijk!)

Fries suikerbrood
Fries suikerbrood

Fries suikerbrood (Fryske Sûkerbôle)

3.9 van 23 stemmen

Ingrediënten

Deeg

  • 350 gr tarwebloem (ik gebruikte Amerikaans patent)
  • 150 ml volle melk (op kamertemperatuur)
  • 30 gr witte basterdsuiker
  • 25 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 7 gr instant gist
  • 7 gr zout
  • 3 el gembersiroop
  • 1 ei losgeklopt

Vulling

  • 175 gr parelsuiker (o.a. verkrijgbaar bij de Zuidmolen)
  • 1 tl kaneel
  • 20 gr boter gesmolten

Verder nodig

  • zonnebloemolie
  • 25 gr parelsuiker
  • kristalsuiker
  • 1 losgeklopt ei
  • wat gesmolten boter
  • broodvorm van 20 cm
  • bakpapier

Instructies
 

Deeg

  • Kneed met de keukenmachine in ca 15 minuten een soepel deeg van alle ingrediënten voor het deeg. Of met de hand in ca 20 minuten.
  • Giet een klein scheutje zonnebloemolie in een kom en bol het deeg losjes op. Leg het deeg met de bovenkant naar beneden in de kom en draai het deeg een keer om, zodat alle kanten van het deeg bedekt zijn met een laagje olie.
  • Dek de kom af met folie of zet de kom in een pedaalemmerzak en laat het deeg een uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld.
  • Meng de ingrediënten voor de vulling door elkaar. Druk het deeg wat uit tot een lap en verdeel de 1/3 van het mengsel op de lap deeg. Vouw de lap deeg in drieën en druk weer een beetje plat. Verdeel de helft van de vulling er overheen en vouw de lap deeg in drieën. Druk weer een beetje plat en verdeel de rest van de vulling er overheen. Vouw weer in drieën en kneed nog een beetje door, zodat de vulling goed verdeeld is in het deeg.
  • Druk weer uit tot een lap die niet breder is dan de bakvorm en rol het deeg op.
  • Vet de bakvorm in met een dun laagje boter of bakspray en “plak” een het bakpapier er tegenaan. 
  • Vet het bakpapier in met een dikke laag gesmolten boter en strooi er flink wat fijne kristalsuiker in. Schud met de vorm zodat het hele bakpapier bedekt is met de suiker.
  • Strooi 25 gr parelsuiker op de bodem en leg de rol deeg met de naad naar beneden in de vorm.
  • Dek de vorm af met folie of een pedaalemmerzak en laat het deeg een uur rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).
  • Bestrijk de bovenkant van het brood met wat losgeklopt ei en strooi er wat kristalsuiker overheen.
  • Zet een braadslede met een kopje gekookt water onderin de oven en schuif de bakvorm in de oven.
  • Bak het suikerbrood in 30 minuten gaar en mooi bruin.
  • Laat het brood 5 minuutjes rusten in de bakvorm en stort het daarna op een rooster.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Fries suikerbrood

22 Comments

  1. Gisteren gemaakt en we kunnen er moeilijk vanaf blijven. Heeerlijk

  2. Geweldig recept, makkelijk te maken en smaakt super !
    Bedankt voor het delen van het recept !

  3. Smakeloos

    • Mariëlle in de Keuken

      Ik ben benieuwd waar het is misgegaan, want dit suikerbrood is naar mijn mening zeker niet smakeloos

  4. We zitten op een eerste rijs… mengen de vulling en dan ineens hebben we een lap deeg… hoe groot??

  5. Super lekker dit suikerbrood, was na een dag niet veel meer van over Bedankt voor het recept!
    De parelsuiker heb ik overigens gekocht bij de Welkoop.

  6. Zou je een deel van de bloem kunnen vervangen voor volkoren meel of zou dat afbreuk doen aan smaak en/of structuur?

    • Mariëlle in de Keuken

      Op zich zou het moeten kunnen, wel heb je dan iets meer vocht nodig, want volkorenmeel neemt meer vocht op. Maar of het nog net zo lekker is durf ik niet te zeggen.

  7. Ik heb deze nu 2x gemaakt! Zó lekker!!!! Dit recept is een blijvertje, dank daarvoor!

  8. Hoeveel gram verse gist kan ik gebruiken inplaats van droge gist? Ik heb een groot blok verse gist en gebruik die dan liever

  9. Een heerlijk recept en het smaakt echt als fryske sukerbole.
    Het enige puntje van discussie is de tijd en de graden. Het stond hier vorige week blank van de rook omdat de suiker verbrande. Ik heb hem nogmaals gemaakt vandaag en hem op 175 graden 45 minuten gezet. Werkt ook prima en hierdoor werd het brood nog hoger.
    Beide versies waren om te smikkelen.

    • Mariëlle in de Keuken

      Fijn dat hij zo in de smaak valt! Met ovens is het vaak lastig, iedere oven is anders en de ene oven bakt wat heter dan de andere. Gelukkig heb je wel de goede temperatuur voor jouw oven gevonden

  10. Het suikerbrood was súper lekker
    Deze ga ik vaker maken

  11. Súper lekker dit suikerbrood
    Ik ga deze vaker maken!
    Parelsuiker is trouwens ook te koop bij “ De Welkoop”

  12. Het deeg was prachtig gerezen, maar aan het brood zat weinig smaak van suikerbrood. Ik had uitsluitend volkorenbloem gebruikt en suikers waren niet goed vermengt helaas… mocht je een tip hebben hoor ik graag!

    • Mariëlle in de Keuken

      Volkorenmeel geeft ook wel een heel andere smaak aan het brood, ik zou het de volgende keer met tarwebloem proberen.

  13. Excuses, ik had ook tarwebloem gebruikt….

  14. Met de smaak is niet mis. Heerlijk!
    Maar bij mij rees het brood de bakvorm uit, tot tegen de bovenkant van de oven. Ook was de bovenkant licht aangebrand, dat kan daardoor komen, maar kan het ook te maken hebben met een heteluchtoven? Heb wel boven en onderwarmte geselecteerd, maar soms moet een heteluchtoven iets minder heet… heb jij enig idee of dat zo is en hoe het kan dat het zoveel rees tijdens het verblijf in de oven?

  15. Hallo,
    heb het suikerbrood gebakken, smaak is heel goed, maar het brood was na een half uur helemaal niet gaar, wat is er mis gegaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating