Fries suikerbrood (Fryske Sûkerbôle)

Heerlijk, versgebakken Fries suikerbrood (Fryske Sûkerbôle). Zoet witbrood met meegebakken parelsuiker. Dit brood werd vroeger aan moeders gegeven welke waren bevallen van een meisje. Kregen ze een jongetje, dan werd krentencake cadeau gegeven.

Natuurlijk zit er super veel suiker in dit brood, maar je eet het niet iedere dag 😉 Lekker met roomboter.

Heb je wat van het brood over? Je kunt dit brood prima invriezen of bak er lekkere wentelteefjes van. Genietsje jo miel! (eet smakelijk!)

 

Fries suikerbrood

 

 

Fries suikerbrood
Recept afdrukken Pin recept
0 van 0 stemmen

Fries suikerbrood (Fryske Sûkerbôle)

Ingrediënten

Deeg

  • 350 gr tarwebloem (ik gebruikte Amerikaans patent van de Zuidmolen)
  • 150 ml volle melk (op kamertemperatuur)
  • 30 gr witte basterdsuiker
  • 25 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 7 gr instant gist
  • 7 gr zout
  • 3 el gembersiroop
  • 1 ei losgeklopt

Vulling

  • 175 gr parelsuiker (o.a. verkrijgbaar bij de Zuidmolen)
  • 1 tl kaneel
  • 20 gr boter gesmolten

Verder nodig

  • zonnebloemolie
  • 25 gr parelsuiker
  • kristalsuiker
  • 1 losgeklopt ei
  • wat gesmolten boter
  • broodvorm van 20 cm
  • bakpapier

Instructies

Deeg

  • Kneed met de keukenmachine in ca 15 minuten een soepel deeg van alle ingrediënten voor het deeg. Of met de hand in ca 20 minuten.
  • Giet een klein scheutje zonnebloemolie in een kom en bol het deeg losjes op. Leg het deeg met de bovenkant naar beneden in de kom en draai het deeg een keer om, zodat alle kanten van het deeg bedekt zijn met een laagje olie.
  • Dek de kom af met folie of zet de kom in een pedaalemmerzak en laat het deeg een uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld.
  • Meng de ingrediënten voor de vulling door elkaar en verdeel de 1/3 van het mengsel op de lap deeg. Vouw de lap deeg in drieën en druk weer een beetje plat. Verdeel de helft van de vulling er overheen en vouw de lap deeg in drieën. Druk weer een beetje plat en verdeel de rest van de vulling er overheen. Vouw weer in drieën en kneed nog een beetje door, zodat de vulling goed verdeeld is in het deeg.
  • Druk weer uit tot een lap die niet breder is dan de bakvorm en rol het deeg op.
  • Vet de bakvorm in met een dun laagje boter of bakspray en "plak" een het bakpapier er tegenaan. 
  • Vet het bakpapier in met een dikke laag gesmolten boter en strooi er flink wat fijne kristalsuiker in. Schud met de vorm zodat het hele bakpapier bedekt is met de suiker.
  • Strooi 25 gr parelsuiker op de bodem en leg de rol deeg met de naad naar beneden in de vorm.
  • Dek de vorm af met folie of een pedaalemmerzak en laat het deeg een uur rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).
  • Bestrijk de bovenkant van het brood met wat losgeklopt ei en strooi er wat kristalsuiker overheen.
  • Zet een braadslede met een kopje gekookt water onderin de oven en schuif de bakvorm in de oven.
  • Bak het suikerbrood in 30 minuten gaar en mooi bruin.
  • Laat het brood 5 minuutjes rusten in de bakvorm en stort het daarna op een rooster.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken

 

Fries suikerbrood


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *