Zelf bruin brood bakken

Zelf bruin brood bakken, eenvoudig vloerbrood

8 reacties

Heel veel mensen zijn in deze tijd aan het zelf brood bakken geslagen. Het is een leuke bezigheid en een goed gelukt zelfgebakken brood is super lekker.

Bloem en meel van de molen

Om te beginnen krijg je het beste resultaat met goede bloem en/of meel. Dit brood bakte ik met tarwebloem en volkorenmeel van Graan & Zo, een molen in Oud Alblas. Maar mijn bloem en meel haal ik ook wel bij De Zuidmolen in Groesbeek, Molen de Arend in Terheijden en Molen Kyck over den Dyck in Dordrecht.

Graan & Zo
Oosteinde 7, Oud Alblas

De Zuidmolen
Herwendaalseweg 1, Groesbeek

Molen “De Arend”
Molenstraat 40, Terheijden

Molen Kyck over den Dyck
Noordendijk 144, Dordrecht

Zoek even op google voor een molen bij jou in de buurt of bestel online.

Beestjes in je bloem of meel

Bak je geen grote hoeveelheden brood? Sla dan niet te grote hoeveelheden bloem en meel in. In ieder pak bloem en meel zitten minuscule eitjes van insecten. Waar je het ook koopt en ook in het brood bij de bakker zitten deze. Dit komt omdat insecten eitjes leggen op het graan. Deze eitjes zijn zo super klein dat ze worden meegemalen. Wanneer je de bloem of het meel lang in huis heb staan, of wanneer het warm is in huis, zullen deze eitjes na verloop van tijd uitkomen. Ik heb hier helaas al meermaals ervaring mee gehad en als je pech hebt zitten ze dan ook in je rijst, pasta, etc. Wat ik er nu tegen doe is geen grote hoeveelheden inslaan, alles apart in goed afgesloten bussen bewaren en voor het bakken altijd goed controleren of ik niets rond zie kruipen.

Broodbak boeken

In onderstaand recept leg ik uit hoe ik het brood bak, wil je meer wilt weten over brood bakken, dan kan ik je de boeken van Levine van Doorne aanraden. Levine weet alles goed uit te leggen en haar recepten kloppen altijd. Ook de boeken van Robèrt van Beckhoven en de Broodbijbel van Hiljo Hillebrand vind ik fijne boeken. Ook op YouTube zijn veel filmpjes te vinden over brood bakken, zoals het opbollen en insnijden.

Nauwkeurig afwegen

Voor het nauwkeurig afwegen van gist en zout gebruik ik altijd een weeglepel, deze weegt nauwkeurig per 0,1 gram. Deze gebruik ik ook regelmatig voor het nauwkeurig afwegen van bakpoeder in andere bakrecepten. Voor mij een onmisbaar hulpje in de keuken.

Het insnijden van het brood gaat het beste met een zo scherp mogelijk mesje. Ik gebruik hiervoor een ouderwets scheermesje.

Eenvoudig bruin vloerbrood

In dit recept vertel ik jullie hoe ik een eenvoudig bruin vloerbrood op basis van gist bak.

Zelf bruin brood bakken

Eenvoudig bruin vloerbrood

Een eenvoudig bruin vloerbrood om zelf te bakken. Met stap-voor-stap foto's.
3.8 van 61 stemmen
Bereidingstijd 3 uur 30 minuten
Gang Lunch, Ontbijt
Porties 1 brood

Keukenbenodigdheden

 • oven
 • rond rijsmandje van 22 cm doorsnede, o.a. te koop bij Bouwhuis.com
 • keukenmachine met kneedhaak
 • vlijmscherp mesje, zoals een scheermesje

Ingrediënten

Brooddeeg

 • 250 gr volkorenmeel
 • 250 gr tarwebloem
 • 280 gr water ca 25 graden
 • 25 gr margarine
 • 8 gr zout
 • 7 gr droge instant gist
 • 5 gr witte basterdsuiker

Verder nodig

 • (rogge)bloem om het mandje te bestrooien

Instructies
 

Kneden

 • Doe alle ingrediënten voor het brooddeeg bij elkaar in de kom van een keukenmachine en kneed in ca 15 minuten een mooi soepel deeg. Of met de hand in ca 20 minuten. Het deeg is goed gekneed als het los laat van de kom en je er een vliesje van kunt trekken. Een vliesje trekken doe je door je vingers een beetje in te vetten met zonnebloemolie, dan een klein stukje deeg te pakken en door er zachtjes rondom aan te trekken een vliesje van te maken, dat niet scheurt. Zoals dat je kauwgum opblaast.
 • Pak een schone kom en vet deze in met een beetje zonnebloemolie.

Eerste keer laten rijzen

 • Bol het geknede deeg losjes op en leg het met de bovenkant naar beneden in de ingevette kom. Draai de bol rond en keer hem om. Zo zijn alle kanten van het deeg bedekt met een dun laagje olie.
 • Dek de kom af met een douchemuts, pedaalemmerzak of theedoek en laat deeg een uur rijzen. Het deeg is goed gerezen als het in volume verdubbeld is en wanneer je met een vinger in het midden prikt de afdruk zichtbaar blijft.

Het deeg vormen

 • Stort het deeg op je werkblad en duw zachtjes de lucht eruit. Vouw de zijkanten naar het midden en knijp het geheel bij elkaar. Draai het deeg om en duw al draaiend het deeg naar onderen. Dek het deeg af met folie of een theedoek en laat het 20 minuten rusten.

Tweede keer laten rijzen

 • Duw de zijkanten van de deegbal naar onderen, terwijl je de deegbal draaiende houdt.
 • Bestrooi de binnenkant van het rijsmandje dun met wat (rogge)bloem en leg de deegbal er met de bovenkant naar beneden in. Strooi er een heel dun laagje roggebloem overheen en dek het rijsmandje af met folie.
 • Laat het deeg weer een uur rijzen. Het deeg is goed gerezen als het in volume is verdubbeld en wanneer je er zachtjes op drukt de afdruk dan langzaam terugveert.
 • Leg een braadslede onderin de oven en verwarm de oven voor op 230 graden (boven- en onderwarmte. Als je een pizzasteen hebt, verwarm deze dan ook mee. Heb je geen pizzasteen? Gebruik dan een bakplaat.

Bakken

 • Pak een stuk bakpapier en stort hier het gerezen deeg op. Het is handig om het vel bakpapier eerst op bijvoorbeeld een omgekeerde bakplaat te leggen. Dan kun je straks zo het brood met bakpapier en al in de oven laten glijden.
 • Snij het brood met een scherp mes in.
 • Schuif het brood met bakpapier op de pizzasteen en giet kokend water in de braadslede. Door het water onstaat er stoom, wat er voor zorgt dat de korst niet direct gaat bakken en het brood zo meer tijd krijgt om te rijzen in de oven.
 • Doe de oven dicht en bak het brood 20 minuten op 230 graden.
 • Haal de braadslede uit de oven en trek het velletje bakpapier onder het brood vandaan. Bak het brood nog 20 minuten verder op 200 graden.
 • Haal het brood uit de oven. Klop aan de onderkant, wanneer het hol klinkt is het gaar. Wil je het helemaal zeker weten? Steek dan een vleesthermometer in het midden. Wanneer de temperatuur uit komt op ongeveer 95 graden is het brood gaar.
 • Laat het brood helemaal afkoelen op een rooster.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!
Zelf bruin brood bakken

8 Reacties

 1. Hoi,

  Ik heb dit recept gebruikt voor mijn eerste keer brood bakken en hij is perfect! Heb een paar dingen anders gedaan maar de ingrediënten hetzelfde gehouden. En het is het lekkerste brood dat ik heb gegeten. Aanrader voor degenen die dit recept willen proberen Jammer dat ik geen foto kan plaatsen (ik heb geen sociaal media dus dat kan ook niet)

 2. Het brood ziet er erg lekker uit! Vloerbrood is ook mijn favoriet en ik wilde dit recept altijd al eens proberen. Ik ga letten op de juiste afmeting, zodat mijn brood de juiste hoeveelheid zout en gist bevat.

 3. Kan de margarine ook met olie vervangen worden? Ik hou niet zo van margarine en heb het ook nooit thuis… kan het ook zonnebloemolie zijn?

 4. Tegen de beestjes in het meel helpen laurierbladeren.

 5. hallo marielle,
  vraagje, kun je de braadslee gewoon op de bodem van de oven zetten?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating