Kleine appeltaartjes

Kleine appeltaartjes met walnoten

4 reacties

Hoe leuk zijn deze kleine appeltaartjes? Bij Action vond ik springvompjes om kleine taartjes mee te maken. Ideaal als je maar alleen of met z’n tweetjes bent en trek hebt in bijvoorbeeld appeltaart. Doordat de bodem wat dunner is dan bij een grote appeltaart, valt het ook wat minder zwaar.

Met dit recept maak je twee heerlijke appeltaartjes. Uit één taartje haal je twee mooie stukjes. Leuk om één taartje voor jezelf te maken en de andere weg te geven.

Op zoek naar het recept voor een klassieke grote appeltaart? Deze kun je hier vinden.

Kleine appeltaartjes

Kleine appeltaartjes met walnoten

4 van 13 stemmen
Porties 2 stuks

Ingrediënten

Deeg

  • 120 gr patentbloem
  • 2 gr bakpoeder
  • 1 tl vanille extract
  • 55 gr witte basterdsuiker
  • 85 gr boter
  • 10 gr losgeklopt ei
  • snufje zout

Appelvulling

  • 3 middelgrote Elstar appels
  • 1 tl kaneel
  • 15 gr custard
  • 25 gr witte basterdsuiker
  • 25 gr biologische sultana rozijnen
  • scheutje rum optioneel
  • 25 gr walnoten grof gehakt

Verder

  • boter om in te vetten
  • paneermeel
  • rest van het ei om te bestrijken
  • 1/2 el abrikozenjam
  • 2 ronde springvormpjes van 12 cm doorsnede

Instructies
 

  • Kneed van de ingrediënten voor het deeg een mooi deegje, maar kneed niet langer door dan nodig.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
  • Laat ondertussen de rozijnen wellen in een scheutje rum. En laat ze goed uitlekken in een zeef.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Schil de appels en snij ze in kleine blokjes. Meng de blokjes appel met de gewelde rozijnen, kaneel, walnoten witte basterdsuiker en de custard.
  • Vet de springvormpjes in met boter of bakspray.
  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog een keer door, zodat het weer ietsjes soepelen wordt.
  • Verdeel het deeg in 2 stukken. Leg één helft opzij.
  • Bestrooi het werkblad met wat bloem en rol 1/3 van het andere stukje deeg uit tot een ronde lap van 3 mm dikte. Leg de springvorm erop en snij een cirkel uit rondom de springvorm. Bekleed hiermee de bodem van de springvorm.
  • Rol de helft van het overgebleven deeg uit tot een lange strook van 37 x 4 cm en 3 mm dikte. Bekleed hiermee de rand van de springvorm.
  • Herhaal stap 9 en 10 voor het andere appeltaartje.
  • Bestrooi de bodem van de appeltaartjes met een dun laagje paneermeel en verdeel het appelmengsel over de appeltaartjes. Druk het appelmengsel zachtjes aan.
  • Rol het overige deeg uit tot een lap van 3 mm dikte en snij stroken van ca 1 cm uit het deeg. Maak hiermee een raster over de appelvulling.
  • Bestrijk de rastertjes met wat losgeklopt ei.
  • Bak de appeltaartjes in ca 45 minuten gaar en goudbruin.
  • Verwarm de abrikozenjam in een pannetje en bestrijk hiermee de appeltaartjes zodra deze uit de oven komt.
  • Laat de appeltaartjes in de vormpjes afkoelen op een rooster.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

4 Reacties

  1. Hi marielle,
    Zag je recept voorbij komen en heb de vrouw gelijk gevraagd om de springvormpjes mee te nemen
    Vanmiddag aan de slag gegaan en heb er 2 gebakken 1 is er vanavond al gearresteerd allebei een halve hahah heerlijk met slagroom,was alleen ff tobben met bekleden van zijkantjes , maar al met al toch supergoed gelukt.
    Thanks voor weer een super goed uitgelegen recept en zoooo lekker.‍‍

    Groetjes Ben

  2. Mariëlle ik heb gisteren je appeltaartje in de kleine vormpjes gemaakt, hij is heerlijk.
    Dankjewel voor het delen.

  3. Appeltaart liefhebber

    Beste Mariëlle,

    Bedankt voor het delen van je recept!
    Dat klinkt als een heerlijk appeltaartje, nooit aan gedacht om de vulling met walnoten te mengen. Zou het ook zonder custard kunnen of wordt het dan te droog? Is er anders misschien een vervangend product voor de custard aan te raden?

    Met vriendelijke groet,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating