Met dit basisrecept bak je zelf de perfecte vanille cupcakes.
Zelf cupcakes bakken
Cupcakes zijn eenpersoons cakejes welke gebakken worden in een cupcakevorm en papieren vormpjes. Ze zijn leuk om te serveren bij een high tea of gewoon bij de koffie of thee. Voor de basis gebruik ik eigenlijk altijd het recept voor vanillecake. Ook bak ik ze op niet te hoge temperatuur, zodat ze mooi vlak blijven, zo kun je ze geheel naar eigen wens versieren. Zelf spuit ik er graag een toef meringue-botercrème op, deze vind ik zelf veel lekkerder dan gewone botercrème en valt ook een stuk minder zwaar.
Cupcakes bewaren
Cupcakes welke nog niet versierd zijn kun je in een het beste in een luchtdichte koektrommel bewaren. Cupcakes met (meringue)botercrème kun je het beste zo kort mogelijk van tevoren opspuiten en op een koele plek bewaren. In de koelkast droogt de cake namelijk snel uit en wordt de botercrème hard. Als je ze toch in de koelkast gaat bewaren, kun je ze het beste minimaal een uur van tevoren uit de koelkast halen, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.
Papieren cupcakevormpjes
Papieren cupcakevormpjes willen nog wel eens vettig worden, dit staat niet mooi. Zelf gebruik ik altijd de vormpjes van House of Marie. Deze zijn o.a. verkrijgbaar bij bol.com, bouwhuis.com en deleukstetaartenshop.nl.
Vanille cupcakes basisrecept
Keukenbenodigdheden
- cupcaketray
- papieren cupcakevormpjes
Ingrediënten
- 100 gr boter op kamertemperatuur
- 2 eieren
- 100 gr fijne kristalsuiker
- 100 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 tl vanille extract of vanille pasta
- snufje zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden (boven- en onderwarmte).
- Doe de boter met de suiker, zout en vanille extract bij elkaar in de kom van de keukenmachine en klop in ca 10 minuten romig en luchtig.
- Voeg een ei toe en klop door tot het ei volledig is opgenomen. Voeg dan het andere ei toe en klop weer door tot het ei volledig is opgenomen.
- Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en klop door tot het goed is gemengd. Klop niet langer dan nodig.
- Leg de cupcakevormpjes in de cupcaketray en verdeel het beslag over de vormpjes.
- Bak de cupcakes in 18-20 minuten goudbruin en gaar. De cupcakes moeten terugveren als je er zachtjes met je vinger op drukt. Controleer eventueel ook met een satéprikker of ze goed gaar zijn, als deze er droog uit komt zijn ze gaar.
Heb je een recept van mij gemaakt of heb je een vraag over dit recept? Laat het mij in de reacties weten, ik help je graag op weg en vind het leuk om te weten hoe het heeft gesmaakt. Ook vind ik het erg leuk als je het resultaat deelt op Instagram of Facebook.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Heb je een account op Pinterest? Pin dan deze foto op één van je borden, zo kun je het recept altijd gemakkelijk terugvinden.
Dit artikel bevat een affiliatelink. Wanneer je hierop klikt en iets besteld, ontvang ik een klein percentage. Dit kost jou verder niets.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.