Deze Italiaanse zachte Amaretti koekjes maak je heel gemakkelijk en snel met slechts 6 ingrediënten. Ze zijn krokant aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant.
Italiaanse Amaretti koekjes
Italiaanse Amaretti koekjes zijn er in verschillende soorten. De meest bekende is misschien wel het kleine koekje dat zowel van binnen als van buiten krokant is. Maar je hebt ze ook helemaal zacht of net als deze krokant van buiten en zacht en cherry van binnen. De hoofdingrediënten van dit koekje zijn amandelmeel, suiker en eiwit. De koekjes bevatten dus geen gluten en ook geen boter. De koekjes hebben wat weg van bitterkoekjes.
Variëren met deze koekjes
Deze koekjes bakte ik met een hele blanke amandel op de bovenkant en gerold in fijne kristalsuiker. Rol ze ook eens door de poedersuiker en vul ze eens met een Amarena kers. Of rol ze door amandelschaafsel en druk een gekonfijte kers (bigarreaux) in het midden. Ook erg lekker! In plaats van amandelextract kun je ook wat amaretto gebruiken.
Zachte Amaretti koekjes bewaren
De zelfgebakken zachte Amaretti koekjes kun je het beste in een goed afgesloten trommel of glazen pot bewaren. Dan blijven ze ongeveer een week lekker.
Italiaanse zachte Amaretti koekjes
Keukenbenodigdheden
- mixer
Ingrediënten
- 250 g amandelmeel
- 150 g fijne kristalsuiker + een beetje extra
- 60 g eiwit
- snufje zout
- 2 tl amandelextract
- 22 blanke amandelen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte).
- Doe de eiwitten met het snufje zout in een kom en klop ze goed stijf met een mixer. Voeg tegen het einde het amandelextract toe.
- Doe het amandelmeel met 150 gr fijne kristalsuiker in een andere kom en meng door elkaar.
- Voeg het opgeklopte eiwit toe en meng het geheel al omscheppend goed door elkaar. Ga niet langer door dan nodig.
- Draai losjes bolletjes van 25 gr per stuk van het deeg.
- Doe wat fijne kristalsuiker in een kommetje en rol de bolletjes deeg erdoor.
- Leg de bolletjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en druk de blanke amandelen er zachtjes in.
- Bak de Amaretti koekjes in 18 minuten gaar. Aan de onderkant zullen ze goudbruin gekleurd zijn en de bovenkant blijft licht van kleur.
- Laat de Amaretti koekjes helemaal afkoelen op de bakplaat. Ze zullen dan ook nog wat verder uitharden aan de buitenkant.
Indicatie voedingswaarden per portie
Heb je een recept van mij gemaakt of heb je een vraag over dit recept? Laat het mij in de reacties weten, ik help je graag op weg en vind het leuk om te weten hoe het heeft gesmaakt. Ook vind ik het erg leuk als je het resultaat deelt op Instagram of Facebook.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Heb je een account op Pinterest? Pin dan deze foto op één van je borden, zo kun je het recept altijd gemakkelijk terugvinden.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.