In Dordrecht heb je twee specialiteiten wat gebak betreft, het hazelnootgebak van Banketbakkerij Brokking en de Appelmarijnen van Banketbakkerij van der Sterre. Allebei erg lekker!
Appelkanjers
Elders heb je soortgelijke appelflappen en heten ze Appelkanjers. Op mijn werk eet ik wel eens de Appelkanjers van Van Beek Specker uit Rotterdam. Super lekker zijn deze appelflappen met een heerlijk krokant amandellaagje.
Het recept voor hazelnootgebak deelde ik pasgeleden. Vandaag deel ik mijn recept voor deze heerlijke appelflappen. Met dit recept maak je 5 appelflappen.
Appelflappen met Victoriabeslag
Ingrediënten
Appelflappen
- 10 plakjes roomboterbladerdeeg (of zelfgemaakt bladerdeeg)
- 2 grote Jonagold appels
- 50 gr kristalsuiker
- 1 tl kaneel
Victoriabeslag (topping)
- 20 gr eiwit
- 55 gr amandelschaafsel
- 55 gr kristalsuiker
Verder
- poedersuiker
Instructies
Appelflappen
- Verwarm de oven voor op 185 graden.
- Steek 10 cirkels uit het bladerdeeg van 12 cm doorsnede.
- Leg 5 cirkels met de plakkerige kant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Schil de appels en snij de appels in hele kleine blokjes.
- Doe de suiker met het kaneel in een kom en roer door elkaar. Voeg de appels toe en schep de appels door de suiker.
- Verdeel het appelmengsel over de 5 cirkels bladerdeeg.
- Bestrijk de randjes met water en leg de overige 5 cirkels bladerdeeg met de plakkerige kant naar beneden er bovenop.
- Druk de randjes met een vorkje goed aan.
Victoriabeslag (topping)
- Klop het eiwit los en roer de suiker er goed doorheen.
- Verkruimel het amandelschaafsel een beetje tussen je vingers en roer het amandelschaafsel door het eiwit-suikermengsel.
- Verdeel het victoriabeslag over de appelflappen.
Verder
- Bak de appelflappen in ca 30 minuten mooi bruin.
- Laat de appelflappen een beetje afkoelen op een rooster en bestrooi de appelflappen royaal met poedersuiker.
Notities
- Voeg eventueel ook wat rozijntjes aan de vulling toe.
- De appelflappen zijn lauwwarm het allerlekkerst!
- Wil je ze iets eerder maken, bestrooi ze dan nog niet met poedersuiker en zet ze nog even in de oven vlak voor serveren.
Heb deze gemaakt, die waren zooooo lekker!!!! Bedankt voor het recept!!!!!
Wat leuk dat je ze al gemaakt hebt! 😀
Hoi marielle, onze bakker maakt ze ook maar dan met een schijf appel erin en banketbakkersroom
Superlekker , ik vroeg me al af hoe hij dat lekkere korstje bovenop maakte
Nu ik het geheim weet ga ik het zeker maken
Bedankt voor het recept.
Dat is ook een goed idee, klinkt erg lekker! Ga ik ook een keer proberen 😀
Staan in de oven,ben heel benieuwd…haal ze normaal bij de bakker,maar dat hoeft nu niet meer
Wat leuk! Ik ben benieuwd of ze in de smaak vallen 🙂
Los je de suiker in het eiwit mengsel helemaal op ?
Nee hoor, het hoeft niet helemaal opgelost te worden. Alleen eventjes goed doorroeren.
Ha ! Eiwit wel even stijf kloppen, denk?
Nee hoor, is niet nodig 😉 Want dan zou je een soort schuimlaagje op je appelflappen krijgen.
Hoi Mariëlle, even n vraagje. Hoeveel eieren heb ik nodig om 20gr. eiwit te krijgen? Deze flappen lijken mij erg lekker.
Hoi Marian, 20 gram eiwit haal je wel uit 1 eitje. Succes met de flappen 🙂
Beste Märielle
Kan ik de appelflappen ook invriezen?
Hoor het graag.
Vriendelijke groet Karin.
Beste Karin, het is te proberen en dan na ontdooien nog even in de oven. Maar het zou kunnen dat de bovenlaag iets nattig wordt in de vriezer. Vers is het allerlekkerst.
ik vond zo heerlijk lekker dessert om s’morgens of bij de koffie te geven
Hoi Mariëlle, vroeger ging ik naar Enschede om op zoek te gaan naar Nederlandse specialiteiten zoals Krentenbrood met Spijs en gevulde Spekulaas. Nu heb ik haar prachtige pagina ontdekt met de echte recepten die ik graag kook en bak. Hartelijk dank en groeten uit Duitsland