Appelflappen met victoriabeslag

In Dordrecht heb je twee specialiteiten wat gebak betreft, het hazelnootgebak van Banketbakkerij Brokking en de Appelmarijnen van Banketbakkerij van der Sterre. Allebei erg lekker!

Appelkanjers

Elders heb je soortgelijke appelflappen en heten ze Appelkanjers. Op mijn werk eet ik wel eens de Appelkanjers van Van Beek Specker uit Rotterdam. Super lekker zijn deze appelflappen met een heerlijk krokant amandellaagje.

Het recept voor hazelnootgebak deelde ik pasgeleden. Vandaag deel ik mijn recept voor deze heerlijke appelflappen. Met dit recept maak je 5 appelflappen.

5 from 1 vote
Appelflappen met Victoriabeslag
Print recept
Appelflappen met Victoriabeslag
Voorbereidingstijd
15 minuten
Bereidingstijd
30 minuten
Totale tijd
45 minuten
 
Personen: 5 stuks
Ingrediënten
Appelflappen
  • 10 plakjes roomboterbladerdeeg (of zelfgemaakt bladerdeeg)
  • 2 grote Jonagold appels
  • 50 gr kristalsuiker
  • 1 tl kaneel
Victoriabeslag (topping)
  • 20 gr eiwit
  • 55 gr amandelschaafsel
  • 55 gr kristalsuiker
Verder
  • poedersuiker
Bereidingswijze
Appelflappen
  1. Verwarm de oven voor op 185 graden.

  2. Steek 10 cirkels uit het bladerdeeg van 12 cm doorsnede. 

  3. Leg 5 cirkels met de plakkerige kant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat.

  4. Schil de appels en snij de appels in hele kleine blokjes. 

  5. Doe de suiker met het kaneel in een kom en roer door elkaar. Voeg de appels toe en schep de appels door de suiker.

  6. Verdeel het appelmengsel over de 5 cirkels bladerdeeg.

  7. Bestrijk de randjes met water en leg de overige 5 cirkels bladerdeeg met de plakkerige kant naar beneden er bovenop.

  8. Druk de randjes met een vorkje goed aan.

Victoriabeslag (topping)
  1. Klop het eiwit los en roer de suiker er goed doorheen.

  2. Verkruimel het amandelschaafsel een beetje tussen je vingers en roer het amandelschaafsel door het eiwit-suikermengsel.

  3. Verdeel het victoriabeslag over de appelflappen.

Verder
  1. Bak de appelflappen in ca 30 minuten mooi bruin.

  2. Laat de appelflappen een beetje afkoelen op een rooster en bestrooi de appelflappen royaal met poedersuiker.

Opmerkingen
  • Voeg eventueel ook wat rozijntjes aan de vulling toe.
  • De appelflappen zijn lauwwarm het allerlekkerst!
  • Wil je ze iets eerder maken, bestrooi ze dan nog niet met poedersuiker en zet ze nog even in de oven vlak voor serveren.

 

Appelkanjers Appelmarijnen


4 thoughts on “Appelflappen met victoriabeslag

  1. Gaby Beantwoorden

    Heb deze gemaakt, die waren zooooo lekker!!!! Bedankt voor het recept!!!!!

    1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

      Wat leuk dat je ze al gemaakt hebt! 😀

  2. Marianne Beantwoorden

    Hoi marielle, onze bakker maakt ze ook maar dan met een schijf appel erin en banketbakkersroom
    Superlekker , ik vroeg me al af hoe hij dat lekkere korstje bovenop maakte
    Nu ik het geheim weet ga ik het zeker maken
    Bedankt voor het recept.

    1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

      Dat is ook een goed idee, klinkt erg lekker! Ga ik ook een keer proberen 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *