Appelflappen met victoriabeslag

In Dordrecht heb je twee specialiteiten wat gebak betreft, het hazelnootgebak van Banketbakkerij Brokking en de Appelmarijnen van Banketbakkerij van der Sterre. Allebei erg lekker!

Appelkanjers

Elders heb je soortgelijke appelflappen en heten ze Appelkanjers. Op mijn werk eet ik wel eens de Appelkanjers van Van Beek Specker uit Rotterdam. Super lekker zijn deze appelflappen met een heerlijk krokant amandellaagje.

Het recept voor hazelnootgebak deelde ik pasgeleden. Vandaag deel ik mijn recept voor deze heerlijke appelflappen. Met dit recept maak je 5 appelflappen.

Appelflappen met Victoriabeslag
Recept afdrukken Pin recept
2 van 1 stem

Appelflappen met Victoriabeslag

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd45 minuten
Porties: 5 stuks

Ingrediënten

Appelflappen

  • 10 plakjes roomboterbladerdeeg (of zelfgemaakt bladerdeeg)
  • 2 grote Jonagold appels
  • 50 gr kristalsuiker
  • 1 tl kaneel

Victoriabeslag (topping)

  • 20 gr eiwit
  • 55 gr amandelschaafsel
  • 55 gr kristalsuiker

Verder

  • poedersuiker

Instructies

Appelflappen

  • Verwarm de oven voor op 185 graden.
  • Steek 10 cirkels uit het bladerdeeg van 12 cm doorsnede. 
  • Leg 5 cirkels met de plakkerige kant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Schil de appels en snij de appels in hele kleine blokjes. 
  • Doe de suiker met het kaneel in een kom en roer door elkaar. Voeg de appels toe en schep de appels door de suiker.
  • Verdeel het appelmengsel over de 5 cirkels bladerdeeg.
  • Bestrijk de randjes met water en leg de overige 5 cirkels bladerdeeg met de plakkerige kant naar beneden er bovenop.
  • Druk de randjes met een vorkje goed aan.

Victoriabeslag (topping)

  • Klop het eiwit los en roer de suiker er goed doorheen.
  • Verkruimel het amandelschaafsel een beetje tussen je vingers en roer het amandelschaafsel door het eiwit-suikermengsel.
  • Verdeel het victoriabeslag over de appelflappen.

Verder

  • Bak de appelflappen in ca 30 minuten mooi bruin.
  • Laat de appelflappen een beetje afkoelen op een rooster en bestrooi de appelflappen royaal met poedersuiker.

Notities

  • Voeg eventueel ook wat rozijntjes aan de vulling toe.
  • De appelflappen zijn lauwwarm het allerlekkerst!
  • Wil je ze iets eerder maken, bestrooi ze dan nog niet met poedersuiker en zet ze nog even in de oven vlak voor serveren.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken


Ga jij dit recept maken? Dan vind ik het superleuk om het resultaat te zien! Je kunt mij taggen op Facebook met @marielleindekeuken of Instagram met @marielleindekeuken.nl en hashtag #marielleindekeuken

Wil je geen recept, nieuwtjes en winacties meer missen? Volg mij dan op Facebook en/of Instagram.


Appelkanjers Appelmarijnen

12 thoughts on “Appelflappen met victoriabeslag

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating