Zelf zachte witte puntjes maken

Dit recept voor zachte witte puntjes is het recept waar ik altijd naar op zoek was. De broodjes zijn super zacht en luchtig, precies zoals ze naar mijn idee moeten zijn. Het recept kwam ik tegen op Facebook, waar Aart van Goudswaard zijn recept deelde. Ik was zo enthousiast over zijn recept dat ik het met jullie wilde delen en vroeg hem of ik het recept op mijn foodblog mocht plaatsen.

Omdat de broodjes maar één keer hoeven te rijzen zijn ze vrij snel klaar, je kunt ze in ruim 1,5 uur op tafel hebben staan. Lekker op zondagmorgen. Maar witte broodjes zijn natuurlijk altijd lekker! Je kunt de broodjes ook prima invriezen.

Nauwkeurig afwegen

Voor het precies afwegen van het zout en de gist maak ik altijd gebruik van een weeglepel. Deze weegt op de 0,1 gram nauwkeurig. En weegt daarom voor een kleine hoeveelheid een stuk nauwkeuriger dan een normale keukenweegschaal.

Meer weten over brood bakken?

Als je meer wilt weten over brood bakken dan kan ik je de boeken van Levine van Doorne aanraden. Haar uitleg is super duidelijk en de recepten in haar boeken kloppen altijd. Meer over deze boeken kun je hier lezen.

 

Zelfgemaakte zachte witte puntjes
Recept afdrukken Pin recept
2.89 van 9 stemmen

Zachte witte puntjes

Voorbereidingstijd1 uur 30 minuten
Bereidingstijd9 minuten
Totale tijd1 uur 39 minuten
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

  • 500 gr goede bloem (ik gebruikte Amerikaans patent)
  • 10 gr zout
  • 10 gr witte basterdsuiker
  • 25 gr verse gist (of 10 gr droge gist)
  • 25 gr boter
  • 25 gr margarine
  • 1 ei
  • 230 gr (koud) water

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in de kom van de keukenmachine en kneed een mooi deegje. Ik gebruikte hiervoor mijn KitchenAid en liet deze 15 minuten kneden.  Of kneed met de hand in ca 20 minuten.
  • Verdeel het deeg in 12 stukjes van ca 70 gr per stuk en bol de stukjes deeg op.
  • Laat de bolletjes in 10 minuten los komen onder folie.
  • Druk de bolletjes wat plat en rol ze stevig op tot puntjes. Leg ze op gelijke afstand op een ingevette bakplaat (of bakplaat met bakpapier) met de naad naar beneden. Dek de bakplaat losjes af met ingevet folie (bijvoorbeeld een opengeknipte pedaalemmerzak). Of nog beter met bubbeltjesfolie, dit plakt niet vast aan het deeg.
  • Vul een braadslede met kokend water en zet deze onder de bakplaat. 
  • Laat het deeg een uur rijzen tot de bakplaat mooi vol is gerezen.
  • Verwarm de oven voor op 230 graden. 
  • Zet een braadslede met kokend water onderin de oven en schuif de broodjes in de oven. Bak de broodjes in 9 minuten tot de broodjes mooi bruin en gaar zijn. 
  • Bestrijk de broodjes na het bakken eventueel lichtjes met wat gesmolten boter en laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Notities

  • Je kunt de broodjes ook op 250 graden bakken, bak ze dan maar 7 minuten.
  • Bovengenoemde kneed- en rijstijden zijn richtlijnen. Deeg is pas echt goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. 
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken

 

Zelfgemaakte zachte witte puntjes


30 thoughts on “Zelf zachte witte puntjes maken

  1. Jeanet Beantwoorden

    Hallo Marielle, zou ik van het recept zachte witte puntjes ook 50 gram boter kunnen gebruiken ipv 25 gr boter en 25 gr margarine?
    Of krijg ik dan een ander broodje.
    Ze zien er heerlijk uit.
    Groetjes Jeanet

    1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

      Hallo Jeanet, de margarine werkt als broodverbeteraar, waardoor je een lekkerder broodje krijgt. Vervangen door boter kan, maar het resultaat zal ietsjes anders zijn.

      1. YVONNE DURAN-KELLY Beantwoorden

        Hallo Marielle

        Ik heb het recept met 50 gr boter gemaakt (geen margarine in huis en ik mag hier de deur niet uit …..)
        Het resultaat was verbluffend lekker !!

        Heel hartelijk dank voor dit super recept waar ik al heel lang naar zoek

        Groet
        Yvonne

        1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

          Hallo Yvonne, goed te horen! 🙂 50 gr boter kan overigens ook goed hoor. Boter is voor de smaak en margarine werkt als broodverbeteraar. Maar alleen boter of alleen margarine kan ook 🙂 Ik ben ook heel blij met dit recept op mijn site en heb er al velen blij mee kunnen maken.

          Groetjes,
          Mariëlle

  2. Irma Beantwoorden

    Wat is de reden dat je boter en margarine gebruikt. Ik gebruik nooit margarine dus zou dat dan apart moeten kopen. Ik neem aan dat het ook uitsluitend met roomboter kan?

    1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

      De margarine werkt als broodverbeteraar. Alleen met roomboter kan wel, maar het resultaat kan ietsjes anders zijn.

  3. Willemien Beantwoorden

    Heb de broodjes al een paar keer gebakken fantastich ze zijn heerlijk. Heb het recept ook gebruikt voor bruine puntjes en ook prima gelukt. Ga het ook als basis recept proberen voor rozijnen bolletjes. Heel hartelijk bedankt voor de overheerlijke recepten.

    1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

      Leuk om te horen! 😀

  4. Dorien Beantwoorden

    Vandaag deze broodjes proberen te maken, maar tot twee keer toe lijkt het alsof de broodjes teveel gegist zijn (veel luchtige verbindingen na het rijzen). De broodjes zijn ook uitgelopen en blijven platte dingen tijdens het bakken. Wat lijkt hier mis te gaan? Heb het recept helemaal opgevolgd!

    1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

      Hoi Dorien, wat jammer dat ze mislukt zijn. Het lijkt erop of het deeg te lang heeft gerezen. Heeft het deeg misschien op een warme plek staan rijzen? Ik laat mijn deeg altijd rijzen op het aanrecht, dus niet bij de kachel bijvoorbeeld.

  5. Petra Beantwoorden

    Fail….. Alles precies opgevolgd maar de folie bleef plakken toen het eraf ging voor ze de oven inmoesten… Helaas harde, semi platte niet lekkere broodjes… Teleurgesteld bak vrij veel maar helaas geen winner this time…

    1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

      Hoi Petra, wat jammer dat ze mislukt zijn. Wanneer de folie aan de gerezen brooddeeg blijft plakken, kan brooddeeg inderdaad inzakken. Een volgende keer zou je de folie lichtjes in kunnen vetten met zonnebloemolie.

  6. Rianne Beantwoorden

    Precies het recept gevolgd, maar mijn broodjes blijven semi-hard, het worden geen zachte luchtige broodjes. Wat doe ik verkeerd??

  7. Riet Beantwoorden

    Hoi,ik zou graag zachte broodjes willen maken, alleen dat water in de slee,dat snap ik niet zo goed

    1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

      Het water is om stoom te creëren in de oven. Dit zorgt voor heerlijke luchtige broodjes.

  8. Leo Beantwoorden

    toevallig ontdekt tijdens het surfen, direct uitgeprobeerd , heerlijk recept en lekkere broodjes, de buren en kids geproefd een geslaagd examen en voor herhaling vatbaar. Ik heb de link opgeslagen en kom zeker nog is langs voor nog meer inspiratie.
    mijn dank. Leo

    1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

      Heel leuk om te horen Leo! 🙂

  9. Juul Beantwoorden

    Moet punt 5 (Vul een braadslede met kokend water en zet deze onder de bakplaat) niet onder punt 7 (Verwarm de oven voor op 230 graden)?

    Een schaal met kokend water vullen om die pas een uur later te gebruiken begrijp ik niet helemaal.

    1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

      De schaal komt onder de braadslede, tijdens het rijzen van de broodjes.

  10. Martin Beantwoorden

    Ik heb ook jou recept na gemaakt het gaat over die witte puntjes maar mijn broodjes willen niet echt rijsen ik heb 15 min gesneden.

  11. Tamara Beantwoorden

    Hi Mariëlle

    Ik heb vandaag ook de broodjes gemaakt en ze waren goed gerezen alleen wat ik niet begrijp is dat die van mij zo geel bleven en ze waren wel zacht maar niet zacht zacht. Ik heb alles gedaan volgens het recept het enige wat ik anders gedaan heb is mijn oven is een stoomoven dus heb ik geen water in de oven gezet maar de stoom functie aangezet. Moet ik misschien wat extra boter toevoegen om ze zachter te laten worden ?

    1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

      Hi Tamara, dat is vreemd. Helaas heb ik geen ervaring met een stoomoven, al zou het wel hetzelfde moeten werken als een bakje onderin de oven. Mogelijk bakt jouw oven heter, waardoor de bovenkant sneller uitdroogt, ondanks de stoomfuctie. Of juist een lagere temperatuur en langer gebakken. Heb je ze op hetelucht gebakken? Het is namelijk het beste om ze op boven- en onderwarmte te bakken en dan ook niet te hoog in de oven.

  12. Lillian Scheve Beantwoorden

    Hallo!
    De braadslede gevuld met water om te rijzen; sluit deze naadloos aan op de bakplaat met witte bolletjes? Of heb je er wat ruimte tussen zitten?

    Als de braadslede met water de oven in gaat… vul je deze opnieuw met kokend water?

    Groet
    Lillian

    1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

      Hallo Lillian, Voor het rijzen zet je de bakplaat op de braadslede gevuld met heet water. Tijdens het voorverwarmen van de oven gaat er een lege braadslede in en deze vul je met heet water als de broodjes de oven in gaan, zo creëer je stoom in de oven. Groetjes, Mariëlle

    2. Yvonne Beantwoorden

      Ik laat er wat ruimte tussen En vul opnieuw met kokend water

  13. Gusta Beantwoorden

    Wat is precies de functie van 25 gr boter en 25 gr margarine??

    1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

      Boter geeft smaak aan het brood en margarine werkt als broodverbeteraar.

  14. Wendy Beantwoorden

    Voor mij een waardeloos resultaat.

    1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

      Wat was er precies zo waardeloos aan de broodjes?

  15. jan van de rijt Beantwoorden

    ik laat ze tweek rijzenveen keer voor ik ze verdeel en opbol daarna verdelen en opbollen het resultaat is perfect

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *