Zelf zachte witte puntjes maken

Dit recept voor zachte witte puntjes is het recept waar ik altijd naar op zoek was. De broodjes zijn super zacht en luchtig, precies zoals ze naar mijn idee moeten zijn. Het recept kwam ik tegen op Facebook, waar Aart van Goudswaard zijn recept deelde. Ik was zo enthousiast over zijn recept dat ik het met jullie wilde delen en vroeg hem of ik het recept op mijn foodblog mocht plaatsen.

Omdat de broodjes maar één keer hoeven te rijzen zijn ze vrij snel klaar, je kunt ze in ruim 1,5 uur op tafel hebben staan. Lekker op zondagmorgen. Maar witte broodjes zijn natuurlijk altijd lekker! Je kunt de broodjes ook prima invriezen.

Nauwkeurig afwegen

Voor het precies afwegen van het zout en de gist maak ik altijd gebruik van een weeglepel. Deze weegt op de 0,1 gram nauwkeurig. En weegt daarom voor een kleine hoeveelheid een stuk nauwkeuriger dan een normale keukenweegschaal.

Meer weten over brood bakken?

Als je meer wilt weten over brood bakken dan kan ik je de boeken van Levine van Doorne aanraden. Haar uitleg is super duidelijk en de recepten in haar boeken kloppen altijd. Meer over deze boeken kun je hier lezen.

Zelfgemaakte zachte witte puntjes
Recept afdrukken Pin recept
3.34 van 21 stemmen

Zachte witte puntjes

Voorbereidingstijd1 uur 30 minuten
Bereidingstijd9 minuten
Totale tijd1 uur 39 minuten
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

  • 500 gr goede bloem (ik gebruikte Amerikaans patent)
  • 10 gr zout
  • 10 gr witte basterdsuiker
  • 25 gr verse gist (of 10 gr droge gist)
  • 25 gr boter
  • 25 gr margarine
  • 1 ei
  • 230 gr (koud) water

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in de kom van de keukenmachine en kneed een mooi deegje. Ik gebruikte hiervoor mijn KitchenAid en liet deze 15 minuten kneden.  Of kneed met de hand in ca 20 minuten.
  • Verdeel het deeg in 12 stukjes van ca 70 gr per stuk en bol de stukjes deeg op.
  • Laat de bolletjes in 10 minuten los komen onder folie.
  • Druk de bolletjes wat plat en rol ze stevig op tot puntjes. Leg ze op gelijke afstand op een ingevette bakplaat (of bakplaat met bakpapier) met de naad naar beneden. Dek de bakplaat losjes af met ingevet folie (bijvoorbeeld een opengeknipte pedaalemmerzak). Of nog beter met bubbeltjesfolie, dit plakt niet vast aan het deeg.
  • Vul een braadslede met kokend water en zet deze onder de bakplaat. 
  • Laat het deeg een uur rijzen tot de bakplaat mooi vol is gerezen.
  • Verwarm de oven voor op 230 graden. 
  • Zet een braadslede met kokend water onderin de oven en schuif de broodjes in de oven. Bak de broodjes in 9 minuten tot de broodjes mooi bruin en gaar zijn. 
  • Bestrijk de broodjes na het bakken eventueel lichtjes met wat gesmolten boter en laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Notities

  • Je kunt de broodjes ook op 250 graden bakken, bak ze dan maar 7 minuten.
  • Bovengenoemde kneed- en rijstijden zijn richtlijnen. Deeg is pas echt goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. 
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken

Zelfgemaakte zachte witte puntjes

34 thoughts on “Zelf zachte witte puntjes maken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating