Dit recept voor zachte witte puntjes is het recept waar ik altijd naar op zoek was. De broodjes zijn super zacht en luchtig, precies zoals ze naar mijn idee moeten zijn. Het recept kwam ik tegen op Facebook, waar Aart van Goudswaard zijn recept deelde. Ik was zo enthousiast over zijn recept dat ik het met jullie wilde delen en vroeg hem of ik het recept op mijn foodblog mocht plaatsen.
Omdat de broodjes maar één keer hoeven te rijzen zijn ze vrij snel klaar, je kunt ze in ruim 1,5 uur op tafel hebben staan. Lekker op zondagmorgen. Maar witte broodjes zijn natuurlijk altijd lekker! Je kunt de broodjes ook prima invriezen.
Nauwkeurig afwegen
Voor het precies afwegen van het zout en de gist maak ik altijd gebruik van een weeglepel. Deze weegt op de 0,1 gram nauwkeurig. En weegt daarom voor een kleine hoeveelheid een stuk nauwkeuriger dan een normale keukenweegschaal.
Meer weten over brood bakken?
Als je meer wilt weten over brood bakken dan kan ik je de boeken van Levine van Doorne aanraden. Haar uitleg is super duidelijk en de recepten in haar boeken kloppen altijd. Meer over deze boeken kun je hier lezen.


Zachte witte puntjes
Ingrediënten
- 500 gr goede bloem ik gebruikte Amerikaanse patentbloem van Graan&Zo
- 10 gr zout
- 10 gr witte basterdsuiker
- 25 gr verse gist (of 10 gr droge gist)
- 25 gr boter
- 25 gr margarine
- 1 ei
- 230 gr (koud) water
Instructies
- Doe alle ingrediënten in de kom van de keukenmachine en kneed een mooi deegje. Ik gebruikte hiervoor mijn KitchenAid en liet deze 15 minuten kneden. Of kneed met de hand in ca 20 minuten.
- Verdeel het deeg in 12 stukjes van ca 70 gr per stuk en bol de stukjes deeg op.
- Laat de bolletjes in 10 minuten los komen onder folie.
- Druk de bolletjes wat plat en rol ze stevig op tot puntjes. Leg ze op gelijke afstand op een ingevette bakplaat (of bakplaat met bakpapier) met de naad naar beneden. Dek de bakplaat losjes af met ingevet folie (bijvoorbeeld een opengeknipte pedaalemmerzak). Of nog beter met bubbeltjesfolie, dit plakt niet vast aan het deeg.
- Vul een braadslede met kokend water en zet deze onder de bakplaat.
- Laat het deeg een uur rijzen tot de bakplaat mooi vol is gerezen.
- Verwarm de oven voor op 230 graden.
- Zet een braadslede met kokend water onderin de oven en schuif de broodjes in de oven. Bak de broodjes in 9 minuten tot de broodjes mooi bruin en gaar zijn.
- Bestrijk de broodjes na het bakken eventueel lichtjes met wat gesmolten boter en laat de broodjes afkoelen op een rooster.
Notities
- Bovengenoemde kneed- en rijstijden zijn richtlijnen. Deeg is pas echt goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.
- Je kunt de broodjes ook op 250 graden bakken, bak ze dan maar 7 minuten.
- Als je wat meer ervaring hebt met brood bakken kun je ook 250 ml water gebruiken voor het deeg, i.p.v. 230 ml. Het deeg is dan wel iets plakkeriger, dus ietjes moeilijker om mee te werken. Maar de witte puntjes worden dan nog iets luchtiger.
- De witte puntjes kunnen ook met een combi-stoomoven gebakken worden. Zelf heb ik er eentje van Bosch. Ik bak de witte puntjes 14 minuten in een niet voorverwamde oven op 230 graden (boven- en onderwamte), stoomstand 2, in het midden van de oven. De braadslede met gekookt water onderin de oven is dan niet nodig.

Hallo Marielle, zou ik van het recept zachte witte puntjes ook 50 gram boter kunnen gebruiken ipv 25 gr boter en 25 gr margarine?
Of krijg ik dan een ander broodje.
Ze zien er heerlijk uit.
Groetjes Jeanet
Hallo Jeanet, de margarine werkt als broodverbeteraar, waardoor je een lekkerder broodje krijgt. Vervangen door boter kan, maar het resultaat zal ietsjes anders zijn.
Hallo Marielle
Ik heb het recept met 50 gr boter gemaakt (geen margarine in huis en ik mag hier de deur niet uit …..)
Het resultaat was verbluffend lekker !!
Heel hartelijk dank voor dit super recept waar ik al heel lang naar zoek
Groet
Yvonne
Hallo Yvonne, goed te horen! 🙂 50 gr boter kan overigens ook goed hoor. Boter is voor de smaak en margarine werkt als broodverbeteraar. Maar alleen boter of alleen margarine kan ook 🙂 Ik ben ook heel blij met dit recept op mijn site en heb er al velen blij mee kunnen maken.
Groetjes,
Mariëlle
Wat is de reden dat je boter en margarine gebruikt. Ik gebruik nooit margarine dus zou dat dan apart moeten kopen. Ik neem aan dat het ook uitsluitend met roomboter kan?
De margarine werkt als broodverbeteraar. Alleen met roomboter kan wel, maar het resultaat kan ietsjes anders zijn.
Heb de broodjes al een paar keer gebakken fantastich ze zijn heerlijk. Heb het recept ook gebruikt voor bruine puntjes en ook prima gelukt. Ga het ook als basis recept proberen voor rozijnen bolletjes. Heel hartelijk bedankt voor de overheerlijke recepten.
Leuk om te horen! 😀
Vandaag deze broodjes proberen te maken, maar tot twee keer toe lijkt het alsof de broodjes teveel gegist zijn (veel luchtige verbindingen na het rijzen). De broodjes zijn ook uitgelopen en blijven platte dingen tijdens het bakken. Wat lijkt hier mis te gaan? Heb het recept helemaal opgevolgd!
Hoi Dorien, wat jammer dat ze mislukt zijn. Het lijkt erop of het deeg te lang heeft gerezen. Heeft het deeg misschien op een warme plek staan rijzen? Ik laat mijn deeg altijd rijzen op het aanrecht, dus niet bij de kachel bijvoorbeeld.
Geweldig recept, heel lekkere broodjes, alleen vond ik deze reactie van je wat verwarrend, dat de broodjes niet op een te warme plek moeten rijzen. Bij mij werd t namelijk best warm in de oven!
kun je dit recept ook normale zachte bolletjes maken?
hoe gaat dat in zijn werk?
Ik heb wel mini bolletjes voorbij zien komen.
Fail….. Alles precies opgevolgd maar de folie bleef plakken toen het eraf ging voor ze de oven inmoesten… Helaas harde, semi platte niet lekkere broodjes… Teleurgesteld bak vrij veel maar helaas geen winner this time…
Hoi Petra, wat jammer dat ze mislukt zijn. Wanneer de folie aan de gerezen brooddeeg blijft plakken, kan brooddeeg inderdaad inzakken. Een volgende keer zou je de folie lichtjes in kunnen vetten met zonnebloemolie.
Precies het recept gevolgd, maar mijn broodjes blijven semi-hard, het worden geen zachte luchtige broodjes. Wat doe ik verkeerd??
Hoi,ik zou graag zachte broodjes willen maken, alleen dat water in de slee,dat snap ik niet zo goed
Het water is om stoom te creëren in de oven. Dit zorgt voor heerlijke luchtige broodjes.
toevallig ontdekt tijdens het surfen, direct uitgeprobeerd , heerlijk recept en lekkere broodjes, de buren en kids geproefd een geslaagd examen en voor herhaling vatbaar. Ik heb de link opgeslagen en kom zeker nog is langs voor nog meer inspiratie.
mijn dank. Leo
Heel leuk om te horen Leo! 🙂
goedenmiddag, U he4ft het over goede bloem.
Ik heb tarwebloem die ik bij de molen koop een dorp verderop.
is dat ook goed?
Jazeker, bloem van de molen is van veel betere kwaliteit dan bloem uit de Nederlandse supermarkten.
Moet punt 5 (Vul een braadslede met kokend water en zet deze onder de bakplaat) niet onder punt 7 (Verwarm de oven voor op 230 graden)?
Een schaal met kokend water vullen om die pas een uur later te gebruiken begrijp ik niet helemaal.
De schaal komt onder de braadslede, tijdens het rijzen van de broodjes.
Ik begrijp dit ook niet.
Punt 5 ???
Hier worden doch die broodjes daaronder warm maar die buiten de rand van de braadslede liggen niet
Ze gaan allemaal goed rijzen
Beste Stevan,
Je kunt in plaats van een schaal ook een tweede braadslede vullen met heet water en die onder de bakplaat met de broodjes in de oven zetten.
Succes !
Ik heb ook jou recept na gemaakt het gaat over die witte puntjes maar mijn broodjes willen niet echt rijsen ik heb 15 min gesneden.
Hi Mariëlle
Ik heb vandaag ook de broodjes gemaakt en ze waren goed gerezen alleen wat ik niet begrijp is dat die van mij zo geel bleven en ze waren wel zacht maar niet zacht zacht. Ik heb alles gedaan volgens het recept het enige wat ik anders gedaan heb is mijn oven is een stoomoven dus heb ik geen water in de oven gezet maar de stoom functie aangezet. Moet ik misschien wat extra boter toevoegen om ze zachter te laten worden ?
Hi Tamara, dat is vreemd. Helaas heb ik geen ervaring met een stoomoven, al zou het wel hetzelfde moeten werken als een bakje onderin de oven. Mogelijk bakt jouw oven heter, waardoor de bovenkant sneller uitdroogt, ondanks de stoomfuctie. Of juist een lagere temperatuur en langer gebakken. Heb je ze op hetelucht gebakken? Het is namelijk het beste om ze op boven- en onderwarmte te bakken en dan ook niet te hoog in de oven.
Beste Tamara,
Voor toepassingen zoals het bakken van brood (knapperige korst gewenst) is een combi-stoomoven een mogelijkheid, vanwege het kunnen combineren van hetelucht-techniek met stoomtechniek.
Ook kan men een druk-loze stoomoven met stoominjectie gebruiken om brooddeeg te laten rijzen en voedsel te ontdooien. Door deze techniek kan de temperatuur nauwkeurig geregeld worden en werkt de stoom als een doeltreffende deksel die uitdroging voorkomt.
Hallo!
De braadslede gevuld met water om te rijzen; sluit deze naadloos aan op de bakplaat met witte bolletjes? Of heb je er wat ruimte tussen zitten?
Als de braadslede met water de oven in gaat… vul je deze opnieuw met kokend water?
Groet
Lillian
Hallo Lillian, Voor het rijzen zet je de bakplaat op de braadslede gevuld met heet water. Tijdens het voorverwarmen van de oven gaat er een lege braadslede in en deze vul je met heet water als de broodjes de oven in gaan, zo creëer je stoom in de oven. Groetjes, Mariëlle
Ik laat er wat ruimte tussen En vul opnieuw met kokend water
Wat is precies de functie van 25 gr boter en 25 gr margarine??
Boter geeft smaak aan het brood en margarine werkt als broodverbeteraar.
Voor mij een waardeloos resultaat.
Wat was er precies zo waardeloos aan de broodjes?
Lekkere en gemakkelijke broodjes heb ze misschien al 30 x gebakken.
Mijn buren hier in Bulgarije vinden ze super
Wat leuk dat ze zo’n succes zijn! 🙂
wat leuk dat je een recept schrijft over zachte witte broodjes. echter bij zachte broodjes voeg je geen stoom toe. alleen kort en heet in de oven. en margarine is een prima vetstof maar roomboter net zo goed.
ik laat ze tweek rijzenveen keer voor ik ze verdeel en opbol daarna verdelen en opbollen het resultaat is perfect
you have so much tasty recipe especially bread thank you so much
Thank you!
u spreekt van graden maar hoe zit het met een oven met hete lucht
Hetelucht is eigenlijk altijd zo’n 10% lager dan boven-en onderwarmte. In dit geval 210 graden.
Recept precies opgevolgd resultaat hele lekkere broodjes. Prima recept
Al 5x gemaakt en 5x gelukt
Bedankt voor dit geweldige recept
Al jarenlang wonende in het land van de ‘baguettes’, gaat er niets boven Nederlands brood; echt jullie boffen met zoveel soorten.
Voor een absoluut non-bakker, waren deze broodjes makkelijk om te maken. Ik heb wel even wat termen op moeten zoeken die ik niet ken, maar hartelijk dank voor je recept. Exact 12 puntjes! Wordt snel weer vervolgd.
Dag Marielle
Dit recept al meerdere keren gemaakt en ik vraag me af of je het ook kan gebruiken voor worstenbroodjes.
Hoi Louise, dat kan natuurlijk, maar ik heb ook een recept voor worstenbroodjes
Hallo Mariëlle,
Ik heb zojuist jou recept gebruikt, maar er een brood van gemaakt ipv broodjes
Heb alleen voor het afbakken een andere tijd aangehouden
• 20 min op 230 graden
(Kokend water in de braadslede onder in de oven)
• 10 minuten op 180 graden
(Zonder kokend water onder in de oven)
Werkt perfect …
Fijn en duidelijk recept voor een erg smakelijk brood
Hallo Alda, wat leuk dat je dat hebt geprobeerd en het zo goed gelukt is! Toevallig liep ik zelf ook met dat idee voor een leuk recept. Dus ik ga het zeker zelf ook uitproberen
Super receptje!
Zelfs met maar 1 rijs zijn deze broodjes enorm zacht en fluffy!
Blijvertje!
Toprecept! Woon in het buitenland en heb zelf kroketten gemaakt. Daar hoort zo een Nederlands wit puntje bij. Recept tot in de letter opgevolgd, alle ingrediënten gewogen. Mijn hetelucht oven op 210 graden ingesteld, 9 min. Ze zijn heerlijk er zijn er al een paar op, nu vanavond lekker met een kroketje.
Deze vandaag gebakken, heerlijke zachte broodjes, zoon vond ze ook erg lekker (gelijk 5 stuks weg). Rest laten we liggen tot morgen eens kijken hoe ze dan nog zijn. Zalig snel recept, volgende keer ook de bruine proberen
Dit recept al meerdere keren gemaakt en het is echt top! Heerlijke broodjes en makkelijk te maken! Dankjewel voor dit geweldige recept. 🙂
hoi Marielle
ik woon in Spanje en kan hier voor ons geen lekkere broodjes kopen.
Misschien ligt dit aan de bloem die de bakkers hier gebruiken en ze maken het brood voor ons veel te zoet.
ik ga morgen een kilo haring de trigo en een pakje margarine kopen en je gaat horen van het resultaat