Zelf zachte witte puntjes maken

Dit recept voor zachte witte puntjes is het recept waar ik altijd naar op zoek was. De broodjes zijn super zacht en luchtig, precies zoals ze naar mijn idee moeten zijn. Het recept kwam ik tegen op Facebook, waar Aart van Goudswaard zijn recept deelde. Ik was zo enthousiast over zijn recept dat ik het met jullie wilde delen en vroeg hem of ik het recept op mijn foodblog mocht plaatsen.

Omdat de broodjes maar één keer hoeven te rijzen zijn ze vrij snel klaar, je kunt ze in ruim 1,5 uur op tafel hebben staan. Lekker op zondagmorgen. Maar witte broodjes zijn natuurlijk altijd lekker! Je kunt de broodjes ook prima invriezen.

 

 

Zelfgemaakte zachte witte puntjes
Print recept
Zachte witte puntjes
Voorbereidingstijd
1 uur 30 minuten
Bereidingstijd
9 minuten
Totale tijd
1 uur 39 minuten
 
Personen: 12 stuks
Ingrediënten
 • 500 gr goede bloem (ik gebruikte bijv. Amerikaans patent van de Zuidmolen)
 • 10 gr zout
 • 10 gr witte basterdsuiker
 • 25 gr verse gist (of 10 gr droge gist)
 • 25 gr boter
 • 25 gr margarine
 • 1 ei
 • 230 gr (koud) water
Bereidingswijze
 1. Doe alle ingrediënten in de kom van de keukenmachine en kneed een mooi deegje. Ik gebruikte hiervoor mijn KitchenAid en liet deze 15 minuten kneden.  Of kneed met de hand in ca 20 minuten.

 2. Verdeel het deeg in 12 stukjes van ca 70 gr per stuk en bol de stukjes deeg op.

 3. Laat de bolletjes in 10 minuten los komen onder folie.

 4. Druk de bolletjes wat plat en rol ze stevig op tot puntjes. Leg ze op gelijke afstand op een ingevette bakplaat (of bakplaat met bakpapier) met de naad naar beneden. Dek de bakplaat af met folie (bijvoorbeeld een opengeknipte pedaalemmerzak)

 5. Vul een braadslede met kokend water en zet deze onder de bakplaat. 

 6. Laat het deeg een uur rijzen tot de bakplaat mooi vol is gerezen.

 7. Verwarm de oven voor op 230 graden. 

 8. Zet een braadslede met kokend water onderin de oven en schuif de broodjes in de oven. Bak de broodjes in 9 minuten tot de broodjes mooi bruin en gaar zijn. 

 9. Bestrijk de broodjes na het bakken eventueel lichtjes met wat gesmolten boter en laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Opmerkingen
 • Je kunt de broodjes ook op 250 graden bakken, bak ze dan maar 7 minuten.
 • Bovengenoemde kneed- en rijstijden zijn richtlijnen. Deeg is pas echt goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. 

 

Zelfgemaakte zachte witte puntjes


11 thoughts on “Zelf zachte witte puntjes maken

 1. Jeanet Beantwoorden

  Hallo Marielle, zou ik van het recept zachte witte puntjes ook 50 gram boter kunnen gebruiken ipv 25 gr boter en 25 gr margarine?
  Of krijg ik dan een ander broodje.
  Ze zien er heerlijk uit.
  Groetjes Jeanet

  1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

   Hallo Jeanet, de margarine werkt als broodverbeteraar, waardoor je een lekkerder broodje krijgt. Vervangen door boter kan, maar het resultaat zal ietsjes anders zijn.

 2. Irma Beantwoorden

  Wat is de reden dat je boter en margarine gebruikt. Ik gebruik nooit margarine dus zou dat dan apart moeten kopen. Ik neem aan dat het ook uitsluitend met roomboter kan?

  1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

   De margarine werkt als broodverbeteraar. Alleen met roomboter kan wel, maar het resultaat kan ietsjes anders zijn.

 3. Willemien Beantwoorden

  Heb de broodjes al een paar keer gebakken fantastich ze zijn heerlijk. Heb het recept ook gebruikt voor bruine puntjes en ook prima gelukt. Ga het ook als basis recept proberen voor rozijnen bolletjes. Heel hartelijk bedankt voor de overheerlijke recepten.

  1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

   Leuk om te horen! 😀

 4. Dorien Beantwoorden

  Vandaag deze broodjes proberen te maken, maar tot twee keer toe lijkt het alsof de broodjes teveel gegist zijn (veel luchtige verbindingen na het rijzen). De broodjes zijn ook uitgelopen en blijven platte dingen tijdens het bakken. Wat lijkt hier mis te gaan? Heb het recept helemaal opgevolgd!

  1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

   Hoi Dorien, wat jammer dat ze mislukt zijn. Het lijkt erop of het deeg te lang heeft gerezen. Heeft het deeg misschien op een warme plek staan rijzen? Ik laat mijn deeg altijd rijzen op het aanrecht, dus niet bij de kachel bijvoorbeeld.

 5. Petra Beantwoorden

  Fail….. Alles precies opgevolgd maar de folie bleef plakken toen het eraf ging voor ze de oven inmoesten… Helaas harde, semi platte niet lekkere broodjes… Teleurgesteld bak vrij veel maar helaas geen winner this time…

  1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

   Hoi Petra, wat jammer dat ze mislukt zijn. Wanneer de folie aan de gerezen brooddeeg blijft plakken, kan brooddeeg inderdaad inzakken. Een volgende keer zou je de folie lichtjes in kunnen vetten met zonnebloemolie.

 6. Rianne Beantwoorden

  Precies het recept gevolgd, maar mijn broodjes blijven semi-hard, het worden geen zachte luchtige broodjes. Wat doe ik verkeerd??

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *