Appel-perentaart recept

Appel-perentaart

0 reacties

Een heerlijke herfstige appel-perentaart, lekker op smaak gebracht met specerijen zoals kaneel, kardemom, gember en anijs.

Maak indruk met deze heerlijke zelfgemaakte appel-perentaart

Krijg je visite? Dan zul je je gasten zeker blij maken met een heerlijke zelfgemaakte appel-perentaart voor bij de koffie of thee. Sowieso ruikt je huis natuurlijk heerlijk als deze taart net uit de oven komt. Maar de combinatie van een heerlijk geur, appel, peren, heerlijke specerijen en een knapperige korst, zal het zeker goed doen. Ik maakte deze appel-perentaart gisteren nog voor een spelletjesavond met mijn broer en schoonzus en de taart viel zeker in de smaak!

Appel-perentaart bakken

Welke appels en peren voor deze taart?

Voor de appels gebruikte ik Elstar, dit is eigenlijk wel de meest gebruikte appel voor appeltaart. Ik gebruik deze dan ook vaak. Al gebruik ik ook weleens Jonagold, zoals in een klassieke appeltaart. De Elstar heeft een lekkere smaak en laat niet teveel vocht los, wat ook weer erg fijn is, want een zompige taartbodem is niet zo lekker. Overigens strooi ik ook altijd een laagje paneermeel onder de vulling, deze neemt ook nog wat vocht op. Voor de peren gebruikte ik Doyonné du Comice, dit is een grote handpeer met een friszoet smaak. Gebruik de peer als deze net rijp is, dit kun je voelen door bij het steeltje met je vinger te drukken, als het iets meegeeft is de peer rijp.

Appel-perentaart laten afkoelen

Ook al kun je waarschijnlijk niet wachten met proeven als de taart uit de oven komt, laat de taart toch goed afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Laat de taart daarom minstens een uur in de vorm zitten, anders heb je kans dat hij in elkaar stort. Dat zou zonde zijn. De taart is op kamertemperatuur het allerlekkerst. Lekker om zo te eten, met een toef slagroom of een bolletje vanille- of kaneelijs.

Herfstige appel-perentaart

Appel-perentaart

Een heerlijke herfstige appel-perentaart
No ratings yet
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Rusttijd 1 uur
Gang Gebak
Keuken Hollands
Porties 1 taart

Keukenbenodigdheden

  • 1 hoge springvorm van 20 cm doorsnede

Ingrediënten

Deeg

  • 350 gr patentbloem
  • 8 gr bakpoeder
  • 8 gr vanillesuiker
  • 170 gr witte basterdsuiker
  • 250 gr boter
  • 25 gr losgeklopt ei
  • 1/4 tl zout

Appel-perenvulling

  • 5 grote Elstar appels
  • 3 grote rijpe handperen
  • 2 tl kaneel
  • 0,5 tl kardemom
  • 1 tl gemberpoeder
  • 0,5 tl gemalen anijszaad
  • 16 gr bourbon vanillesuiker
  • 35 gr custardpoeder

Verder nodig

  • boter om in te vetten
  • paneermeel
  • ei om te bestrijken
  • 1 el abrikozenjam

Instructies
 

  • Kneed van de ingrediënten voor het deeg een mooi deeg, dit kun je gewoon met de hand doen of met een keukenmachine, maar kneed niet langer door dan nodig.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Vet de springvorm in met boter.
  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog een keer door, zodat het weer ietsjes soepeler wordt.
  • Bestrooi het werkblad met wat bloem en rol 1/3 van het deeg uit tot een ronde lap van 5 mm dikte. Leg de springvorm erop en snijd een cirkel uit rondom de springvorm. Bekleed hiermee de bodem van de springvorm.
  • Rol de helft van het overgebleven deeg uit tot een lange strook van 5 mm dikte en bekleed hiermee de rand van de springvorm.
  • Schil de appels en de peren, snijd ze in vieren en snijdt het klokhuis eruit. Snijdt de kwarten in plakjes.Meng de plakjes appel en peer met de specerijen, vanillesuiker en de custard.
  • Bestrooi de bodem van de appel-perentaart met een laagje paneermeel en schep het appel-perenmengsel er overheen. Druk het mengsel zachtjes aan.
  • Rol het overige deeg uit tot een lap van 5 mm dikte en snijd stroken van ca 2 cm uit het deeg. Maak hiermee een raster over de vulling.
  • Bestrijk het raster met wat losgeklopt ei.
  • Bak de appel-perentaart in ca 75 minuten gaar en goudbruin.
  • Verwarm de abrikozenjam in een pannetje en bestrijk hiermee de appel-perentaart zodra deze uit de oven komt.
  • Laat de appel-perentaart in de vorm afkoelen op een rooster.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Heb je een recept van mij gemaakt of heb je een vraag over dit recept? Laat het mij in de reacties weten, ik help je graag op weg en vind het leuk om te weten hoe het heeft gesmaakt. Ook vind ik het erg leuk als je het resultaat deelt op Instagram of Facebook.

Appel-perentaart zelf bakken

Bewaar dit recept op Pinterest!

Heb je een account op Pinterest? Pin dan deze foto op één van je borden, zo kun je het recept altijd gemakkelijk terugvinden.

Appel-perentaart zelfgebakken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating