Op zoek naar een heerlijk en makkelijk recept voor chili con carne zonder pakje of zakje? Deze heb ik voor je! Binnen een half uur zet je het op tafel.
Je hebt geen pakje of zakje nodig om chili con carne te maken
Wat je nodig hebt voor chili con carne zijn wat specerijen, zoals: paprikapoeder, chilipoeder, gemalen komijn, gemalen koriander, wat zout en peper. In dit recept geef ik je de hoeveelheden, maar het leuke van zelf maken is dat je het geheel naar eigen smaak aan kunt passen. Voeg bijvoorbeeld wat meer chilipoeder toe voor nog meer pit of juist wat minder als je dat lekkerder vindt. Zelf gebruik ik altijd vrij weinig zout in mijn recepten, de specerijen en lekker wat peper geven eigenlijk al genoeg smaak. In een kruidenmix van een bekend merk uit de supermarkt zit op dit moment bijna 25% zout! Zelfgemaakt is dus niet alleen lekkerder, maar ook gezonder.
Ingrediënten voor zelfgemaakte chili con carne
Wat je verder naast de specerijen nog nodig hebt is rundergehakt, bruine bonen, maïs, rode paprika, ui, knoflook, tomatenpuree en polpa of tomatenblokjes. Ik serveer er graag rijst bij, maar bijvoorbeeld tortillachips en schijfjes avocado zijn er ook heerlijk bij. Je kunt het ook als vulling voor een wrap gebruiken en met wat kaas erop in de oven zetten, ook erg lekker. Laat dan eventueel het beetje water weg voor een iets dikkere saus.
Op zoek naar meer Mexicaanse gerechten?
Bekijk ook eens deze recepten:
Tortillacups met gehaktvulling
Chili con carne
Keukenbenodigdheden
- hapjespan of ruime koekenpan
Ingrediënten
- 400 gr bruine bonen blik
- 250 gr rundergehakt
- 200 gr polpa of tomatenblokjes
- 150 gr maïs blikje
- 1 rode paprika
- 1 grote ui fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook uit de knoflookpers
- 1 el tomatenpuree
- 50 ml water
- olijfolie om in te bakken
Specerijen
- 2 tl paprikapoeder
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl gemalen koriander
- versgemalen zout en peper
Voor erbij
- 2 el crème fraîche
- wat verse koriander of peterselie
- gekookte rijst
Instructies
- Verhit een scheutje olijfolie in een ruime koekenpan of hapjespan en fruit hierin de fijngesnipperde ui met de knoflook in ca 5 minuten aan, tot de ui glazig ziet maar niet bruin.
- Voeg het rundergehakt toe en bak het gehakt rul.
- Voeg de stukjes rode paprika toe en bak 3 minuten mee.
- Voeg de tomatenpuree, paprikapoeder, chilipoeder, komijn en koriander toe en bak een minuut mee.
- Voeg de polpa of tomatenblokjes en het water toe en laat het geheel 10 minuten op een laag pitje stoven, met een deksel schuin op de pan.
- Voeg de bruine bonen en maïs toe en warm het geheel nog 3 minuten zachtjes door.
- Breng de chili con carne nog wat verder op smaak met wat versgemalen zout en peper. Voeg naar smaak ook nog wat chilipoeder toe als je het nog iets pittiger wilt.
- Serveer de chili con carne met wat gekookte rijst, zure room en wat verse koriander of peterselie.
Notities
- De chili con corne kun je prima een dag van tevoren klaarmaken, de volgende dag is het eigenlijk zelfs nóg lekkerder.
- Vervang het rundergehakt door vegetarisch gehakt voor een vegetarische versie.
- Serveer er ook eens wat tortillachips en/of schijfjes avocado bij.
Heb je een recept van mij gemaakt of heb je een vraag over dit recept? Laat het mij in de reacties weten, ik help je graag op weg en vind het leuk om te weten hoe het heeft gesmaakt. Ook vind ik het erg leuk als je het resultaat deelt op Instagram of Facebook.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Heb je een account op Pinterest? Pin dan deze foto op één van je borden, zo kun je het recept altijd gemakkelijk terugvinden.