Met dit recept maak je zelf heerlijke Italiaanse meringue, ook wel Italiaans schuim. Te gebruiken voor veel verschillende zoete baksels of desserts.
Wat heb je nodig voor Italiaanse meringue?
Om Italiaanse meringue te maken heb je slechts 3 ingrediënten nodig: eiwit, fijne kristalsuiker en water. Verder heb je een mixer nodig, liefst een standmixer. Een pannetje en een keukenthermometer of suikerthermometer. De eiwitten worden opgeklopt en van de suiker met het water maak je een suikersiroop. Door de hete siroop toe te voegen aan de opgeklopte eiwitten, ontstaat er een heerlijk stevig zijdezacht schuim met een mooie glans. Door de hete siroop worden ook de eiwitten verhit, waardoor dit Italiaanse schuim voor iedereen veilig is om te eten. We noemen het daarom ook wel kookschuim.
Italiaans schuim gebruiken
Op vele manieren kun je Italiaans schuim gebruiken. Maak bijvoorbeeld eens een klassieke lemon meringuetaart, verwerk het in een dessert of maak er eens cupcakes met botercrème op basis van Italiaanse meringue mee. Deze botercrème is echt heerlijk zacht en valt een stuk minder zwaar dan gewone botercrème.
Recepten met Italiaanse meringue
Cupcakes met aardbeiencrème op basis van Italiaanse meringue
Italiaanse meringue
Keukenbenodigdheden
- keukenthermometer of suikerthermometer
Ingrediënten
- 2 eiwitten op kamertemperatuur
- 125 gr fijne kristalsuiker
- 40 ml water
Instructies
- Doe de kristalsuiker met het water in een pannetje en breng aan de kook tot 121 graden.
- Mix ondertussen de eiwitten bijna stijf.
- Giet de hete suikerstroop al mixend bij de eiwitten en blijf mixen tot het schuim is afgekoeld.
Heb je een recept van mij gemaakt of heb je een vraag over dit recept? Laat het mij in de reacties weten, ik help je graag op weg en vind het leuk om te weten hoe het heeft gesmaakt. Ook vind ik het erg leuk als je het resultaat deelt op Instagram of Facebook.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Heb je een account op Pinterest? Pin dan deze foto op één van je borden, zo kun je het recept altijd gemakkelijk terugvinden.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.