Een heerlijke cappuccino mousse met een laagje Italiaans schuim, heerlijk als dessert na de maaltijd.
Cappuccino na de avondmaaltijd?
Cappuccino na de avondmaaltijd is natuurlijk not done in Italië. Vorig jaar verbleven wij een paar nachten aan het Comomeer en raakten aan de praat met een ouder Amerikaans echtpaar. We besloten bij een druk restaurant een tafel te delen. De Amerikaanse meneer bestelde als drankje bij de maaltijd een cappuccino. Het gezicht van de eigenaresse van het restaurant is echt onvergetelijk. Dat kon toch niet, deze meneer begreep duidelijk de Italiaanse gebruiken niet. Nu moet ik ook niet denken aan een cappuccino bij het avondeten, maar thuis drink ik het ook wel eens in de avond, in Italië natuurlijk alleen in de ochtend 🙂
Cappuccino mousse als dessert
Maar hoe leuk is het om deze cappuccino mousse in een cappuccino kopje te serveren na de maaltijd? De mousse is op basis van opgeklopte slagroom met wat sterke espresso erdoor. Bijna iedereen zal dit ook wel lekker vinden. Eigenlijk drink ik zelf pas een paar jaar cappuccino en heb het lekker leren vinden door een scheutje espresso met een flinke klodder slagroom te eten.
Italiaanse meringue
Het bovenste laagje van dit recept bestaat uit Italiaanse meringue. Het recept voor Italiaanse meringue kun je hier vinden.
Cappuccino mousse
Keukenbenodigdheden
- cappuccino kopjes
- mixer
- zeefje
- gasbrandertje
Ingrediënten
- 250 ml slagroom
- 30 gr fijne kristalsuiker
- 50 ml sterke espresso
- 2,5 blaadjes gelatine
- 0,5 recept Italiaanse meringue
- wat cacaopoeder
Instructies
- Leg de blaadjes gelatine voor minimaal 10 minuten in een bakje met koud water.
- Knijp de blaadjes gelatine uit en doe ze in een kommetje.
- Giet de hete espresso er overheen en roer het geheel door tot de gelatine goed is opgelost.
- Laat de espresso helemaal afkoelen.
- Doe de slagroom met de fijne kristalsuiker in een kom en klop de slagroom zo goed als stijf.
- Giet de afgekoelde espresso erbij en mix het geheel door tot het goed stijf en luchtig is.
- Verdeel de mousse over de kopjes en laat ze een uur opstijven in de koelkast.
- Maak ondertussen de Italiaanse meringue volgens het recept.
- Verdeel de Italiaanse meringue over de mousse en brand af met een gasbrandertje.
- Stuif met een zeefje een klein beetje cacaopoeder erover.
Heb je een recept van mij gemaakt of heb je een vraag over dit recept? Laat het mij in de reacties weten, ik help je graag op weg en vind het leuk om te weten hoe het heeft gesmaakt. Ook vind ik het erg leuk als je het resultaat deelt op Instagram of Facebook.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Heb je een account op Pinterest? Pin dan deze foto op één van je borden, zo kun je het recept altijd gemakkelijk terugvinden.