Op zoek naar een voorgerecht voor bij het Kerstdiner dat zowel verfijnd als hartverwarmend is? Dan is deze heldere tomatensoep met balletjes een perfecte keuze.
Heldere tomatensoep als voorgerecht
Deze soep valt niet zwaar, zodat je genoeg trek hebt in de rest van het diner. De soep is prima voor te bereiden, de tomatenbouillon en gehaktballetjes kun je een dag van tevoren maken en voor het diner alleen nog even opwarmen.
Serveer de soep in mooie soepkommetjes
Serveer de heldere tomatensoep in mooie fijne soepkommetjes. De soepkommetjes welke ik voor dit recept gebruikte vond ik voor een prikkie bij de kringloop. Afhankelijk van het formaat van de soepkommen is dit recept voor 4-6 personen.
Meer recepten voor tomatensoep
Tomatensoep is toch eigenlijk wel mijn favoriete soep. Ik maak dan ook regelmatig verschillende soorten tomatensoep, zoals:
Romige verse tomatensoep
Tomatensoep met balletjes en vermicelli
Goedgevulde tomaten-groentesoep
Heldere tomatensoep met balletjes
Keukenbenodigdheden
- 2 kookpannen
- fijne zeef
Ingrediënten
Tomatenbouillon
- 750 ml water
- 1 runderbouillonblokje
- 200 gram tomaten polpa ik gebruik deze altijd van het merk Mutti, o.a. verkrijgbaar bij AH
- 1 el tomatenpuree
- 1 kleine ui in kwarten gesneden
- 2 teentjes knoflook geplet
- 4 zongedroogde tomaten
- 2 laurierblaadjes
- 1 tl gedroogde tijm
- snufje chilivlokken
- versgemalen zout en peper
- olijfolie
Gehaktballetjes
- 250 gr hoh gehakt
- 1 tl Italiaanse kruiden
- 1 el versgehakte peterselie
- snuf chilipoeder
- versgemalen zout en peper
- 1 el paneermeel
Verder nodig
- 500 ml water
- 1 runderbouillonblokje
- wat verse peterselie
Instructies
- Verhit een scheutje olijfolie in een ruime kookpan.
- Voeg de in kwarten gesneden ui, geplette teentjes knoflook, zongedroogde tomaten en tomatenpuree toe en bak 2 minuten zachtjes aan.
- Voeg het water, tomaten polpa, runderbouillonblokje, lekker wat versgemalen peper, snuf zout, snufje chilivlokken, tijm en de laurierblaadjes toe en roer goed door.
- Laat de tomatenbouillon 20 minuten zachtjes doorkoken.
- Doe ondertussen alle ingrediënten voor de gehaktballetjes bij elkaar in een kom en kneed goed door.
- Draai kleine balletjes van het gehaktmengsel en kook deze 20 minuten in een aparte pan in 500 ml water met een opgelost runderbouillonblokje. Schep na een paar minuten koken het schuim eraf met een fijne zeef.
- Leg een fijne zeef op een ruime kom en giet de tomatenbouillon er doorheen.
- Verdeel de gekookte balletjes over de soepkommen en schep er de heldere soep overheen.
- Garneer met wat verse peterselie.
Heb je een recept van mij gemaakt of heb je een vraag over dit recept? Laat het mij in de reacties weten, ik help je graag op weg en vind het leuk om te weten hoe het heeft gesmaakt. Ook vind ik het erg leuk als je het resultaat deelt op Instagram of Facebook.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Heb je een account op Pinterest? Pin dan deze foto op één van je borden, zo kun je het recept altijd gemakkelijk terugvinden.